the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Sparks Architects
  6. 2012
  7. Montville Residence / Sparks Architects

Montville Residence / Sparks Architects

  • 01:00 - 18 August, 2014
Montville Residence / Sparks Architects
Montville Residence / Sparks Architects, © Christoper Frederick Jones
© Christoper Frederick Jones

© Christoper Frederick Jones © Christoper Frederick Jones © Christoper Frederick Jones © Christoper Frederick Jones + 26

  • Builder

    Jason Connelly – Jaicon Constructions
  • Engineer

    EBIS Engineering and Building Investigation Services
  • Landscape Architect

    Sparks Architects / Ownersother sub-contractors
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The house sits in a forest clearing overlooking the Obi Obi Valley and Kondalilla Falls in the hinterland of the Sunshine Coast. The dramatic topography, bush setting and diverse climatic conditions on the hinterland were the driving forces in the design.

© Christoper Frederick Jones
© Christoper Frederick Jones

A simple pavilion form was adopted which allowed for a rational approach to planning and structure whilst permitting the varying depths of bush view to form the backdrop to the patterns of daily life.

© Christoper Frederick Jones
© Christoper Frederick Jones

The concept of employing precast concrete rainwater tanks as thermal buffers and spatial dividers, tested and proven at The Ninderry Residence, was also adopted. The tanks are partially buried in the site to allow for small plywood ‘bed nests’ to sit above them, regaining the lost space of the tanks footprint.

Floor Plan
Floor Plan

The rain water tanks and hoop pine nests become ‘precious objects’, protected by the robust outer shell of masonry, steel and glass.

© Christoper Frederick Jones
© Christoper Frederick Jones

The draped roof of the building, a subtle echo of the sites topography, allows for appropriate pitch and northern orientation for the photovoltaic array, direct rainwater feed to the internal tanks and appropriate shading for winter and summer sun angles.

© Christoper Frederick Jones
© Christoper Frederick Jones

The deceptively small building is a pragmatic response to the owners desire to live a simple sustainable life whilst enjoying the virtues of a very beautiful setting.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "Montville Residence / Sparks Architects" 18 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/537452/montville-residence-sparks-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.