the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Czarl Architects
  6. 2010
  7. OOI House / Czarl Architects

OOI House / Czarl Architects

  • 01:00 - 14 August, 2014
OOI House / Czarl Architects
OOI House / Czarl Architects, © Tim Nolan
© Tim Nolan

© Tim Nolan © Tim Nolan © Tim Nolan © Tim Nolan + 25

  • Architects

  • Location

    Singapore, Singapore
  • Design Team

    Carl Lim, Anditya Dwi Saputra, Sheryl Asi Perculeza
  • Area

    354.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Collaborator

    Mink Architects
  • C&S Engineer

    PTS Consultants
  • M&E Engineer

    PCA Consulting Engineers
  • Cost Consultant

    BCM Consultants Pte Ltd
  • Contractor

    EL-FA Team Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Tim Nolan
© Tim Nolan

Text description provided by the architects. The patrons of this project are young professional involved in medical R&D with a teenage daughter and an elderly person. The client has expressed their desire to live in a house where parents, children and grand parents can live, work, play and enjoy hobbies  together interactively. A sense of fun and adventure, green consciousness and functionality are a few key concerns.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Site ContextLocated within the Thompson  Tree conservation area, the site is well surrounded by mature trees and dense vegetation and is accessible from the front by a steep road. Unlike most other landed housing sites in Singapore, the site is perculiar in shape with it being a long narrow plot with its length running parallel to an adjacent steep road. 

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Design Approach

Due to the tight constraints of the site, there is a need to compact programmatic spatial requirements and formal expression such that function and form are cohesive and complimentary to each other. This led to an exploration of a different systematic approach to the site and space planning and formal expression.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Here, the living room is the heart of the house and it is necessarily accentuated by introducing a double volume above it. The main circulation and the rest of the house is organized around this main anchor space.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

The continuous RC slab is deployed as a strategy to organize spatial and programmatic requirements while integrating with visual aesthetics. Various spaces of the house are strung along this continuous surface in succession so that different programs of the house are able to operate co-dependently.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Taking off from the ground floor in the form of the pool stairs, the slab continues as a landscaped deck , followed by a partially sloping plane on the 2nd floor ( for the bedroom ) before upturning and folds back upon itself to become  a viewing a green sloped platform at 3rd storey. The slab yet upturn again eventually to form the roof.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

By blurring the distinction between the vertical and horizontal, the inside and the outside,  the serpentine flow of the slab becomes a legible architectural stroke of formal expression. By drawing references from the steep slope terrain just outside of the boundary,the tilt of the pool stairs and the landscape on the 2nd floor, for instance, can be seen as an immediate extension of the terrain beyond.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Elsewhere in the house, in a similar tongue-in-cheek act of subversion of  the cantilevered portion of the house, the cantilevered box  is deliberately tilted to reference yet again the sloped terrain while creating a playful adventurous interior for the teenage occupant. Here, the raised floor becomes an underground hideout, a storage as well as a sunken area for bath.

© Tim Nolan
© Tim Nolan

Above, the sloped roof presents a pleasant tumbling green that greets the eye from the master bedroom, replacing the need for another conventional privacy screen for the master occupants on the 3rd Floor.

View the complete gallery

Cite: "OOI House / Czarl Architects" 14 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/536730/ooi-house-czarl-architects/> ISSN 0719-8884