the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Virgilio Gutiérrez Herreros
  6. 2013
  7. House on a Hillside / Virgilio Gutiérrez Herreros

House on a Hillside / Virgilio Gutiérrez Herreros

  • 01:00 - 15 August, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
House on a Hillside / Virgilio Gutiérrez Herreros
House on a Hillside / Virgilio Gutiérrez Herreros, © José Ramón Oller
© José Ramón Oller

© José Ramón Oller © José Ramón Oller © José Ramón Oller © José Ramón Oller + 13

  • Architects

  • Location

    Santa Cruz de Tenerife, Spain
  • Technical Architect

    Pedro Alonso Quecuty
  • Collaborators

    Attenya Campos de Armas, Fermín Delgado Perera, Iván Ascanio Delgado
  • Project Area

    439.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

    José Ramón Oller
  • Technical Architect - security and safety

    Antonio González Méndez
  • Construction

    DOSEL, S.L. + FREWE, S.L
  • More Specs Less Specs
© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

Text description provided by the architects. San Cristóbal de La Laguna is a town located in the northeastern interior of the island of Tenerife in the Canary Islands, whose historic center was declared a World Heritage Site by Unesco in 1999 as the only example of non-walled colonial city. Founded in the late fifteenth century, and inhabited today by a hundred and fifty thousand people, it extends on a plain - an old lake - surrounded by mountains.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

And one of these mountains is the Mesa Mota; a small, flat hill that rises as a lookout - with heathers, pines and eucalyptus - over the city. On its skirts, along the road that leads from the urban fringe dotted with single-family homes and fields to the summit, is located the house described here on a corner plot with magnificent views over the plain.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

The project investigates the typology of the single family home, the construction of landscape in the margins, the relationship between object and nature; the ambiguity, immensely thoughtful and creative, between the artificial result of reasoned restrictions and conditions, and the spontaneity and surprise of nature.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

Ambiguity is implicit in the very location of the house, right on the border between rural and urban land. This is translated and used as a reason in making decisions that guide the project. Thus, the volume stands on the hillside and is covered in its entirety with grasses, as if trying to drag the topsoil of its profile. The object, which initially seems to be masked on the mountain, on the contrary, rejects mimesis with the place due to its artificial condition. This irony is emphasized by the choice of a grayish blue grass, which is elevated, slips and falls through the folds of the two heights. Tensions are heightened even more with the provision of a corrugated metallic sheet as cladding, in contrast with the green background of the mountain, and the design of the garden, fenced with a gate-vine with white flowers and jasmine, an atypical fragrance delimiting the place.

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

The house therefore questions the construction of the landscape within the limits and the relationship of object / nature in the adequacy of a typology of single-family house to use, where relations with the existing territory prevail: topographic adaptation, views over the landscape (La Laguna, Teide, Mesa Mota, ...), protection from prevailing winds, the use of sunlight and shadows (the winter garden to the south and the summer garden to the north, sheltered with the fruit trees - plums, almond and avocado -, favoring the cross and continuous use of both sides during the generous spring cycles).

© José Ramón Oller
© José Ramón Oller

It responds to a process of reflection that links to previous work meaningful due to their commitment to experiment, from a strict functional and economic response to customer requirements, through the re-interpretation and re-construction of places.

View the complete gallery

About this office
Virgilio Gutiérrez Herreros
Office
Cite: "House on a Hillside / Virgilio Gutiérrez Herreros" [Casa en Ladera / Virgilio Gutiérrez Herreros] 15 Aug 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/536410/house-on-a-hillside-virgilio-gutierrez-herreros/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.