the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny

Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny

  • 01:00 - 16 August, 2014
Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny
Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny, © Radek Wojnar
© Radek Wojnar

© Radek Wojnar © Radek Wojnar © Radek Wojnar © Radek Wojnar + 37

  • Structural Design

    Sławomir Pucek, Ryszard Nalepski
  • Landscape Design

    Robert Nowicki
  • Contractor

    Nowy Konstancin
  • Table Design

    Paweł Jasiewicz
  • Murals

    Maurycy Gomulicki
  • In-Situ Art Installations

    Kuba Bąkowski
  • More Specs Less Specs
© Radek Wojnar
© Radek Wojnar

Text description provided by the architects. A triangular, forestal plot is situated in one of pre-war garden cities around Warsaw. Apart from responding to client's brief, the house had to respond to it's primary condition of need to maintain maximum of existing trees, which could be obtained only through fitting structure's shape into the trees. The condition was partially imposed by restrictive local regulations due to status of Podkowa being a natural and cultural monument.

Floor Plan
Floor Plan

What occured as best approach was a design based on Voronoi formula: the layout of trees was triangulated and the lines were divided in two by perpendiculars that were later offset appoaching as much as possible the trunks. This way, the layout of zero level was developed; the level below was retracted in order to guarantee minimum necessary space to secure root systems of surrounding trees, making the zero level become an elevated platform placed on average one metre above ground level. The approach of fitting a 300m2 groundfloor between the trees and „hiding” the cellar under the platform in order to save trees was well perceived by clients, a couple with three children, and by a number of authorities surveiling the location- from Voivodship Conservator of Cultural and Natural Heritage, through local Town Hall, to Regional Authority of Governmental Forests, all of which unofficially claiming that it will be nearly imposssible to build in a given condition. In case of one of the officials, a lady from Architecture Department in local administration's bureau, we've received the permit because she enthousiastically said, that the house makes her think of her childhood, when she was spending holidays in socialist camping huts by the lakes, which actually makes sense: a coule of months after moving in, my client called me saying he loves to stay in the house, because he feels like being on vacation ( that's a success! ).

© Radek Wojnar
© Radek Wojnar

After months of enforcing the project through various authorities we've managed to receive the building permit, to choose the contractor and start building.

     The house is a single-floor (270m2) structure with a cellar (150m2) covered with vertical Siberian cedar panels. The flat roof was shaped in a way providing best geometry for getting rid of fallen leaves and fitting a number of skylites- a welcomed type of window in such location.
Groundfloor is composed out of clearly divided night ( with five bedrooms and three bathrooms, a workspace and two wardrobes) and day ( entry, living, dining and kitchen) zones. It's cut with three patios for visual continuity and maintenance of trees growing in the middle of the perimeter of the house. The biggest issue was the location of the garage with it's gate and a ramp, due to a line of thick oaks along the access road, we've managed with a light steel platform.

© Radek Wojnar
© Radek Wojnar

The interiors are rectangular, thus with the exeption of the dining room, where we've decided to design a special convertible table that fits the triangular shape of the room and can host from 8 to 20 people. The appointed designer was Paweł Jasiewicz, a renowed and specialized wooden furniture designer. The day and night zones are divided by a long wall covered with a vibrating mural by Maurycy Gomulicki, who also proposed „a post-orgasmic chill ceiling mural” ( as he has put it ) in the master bedroom. Kuba Bąkowski was invited to develop a series of in-situ art installations basing on video projections, since January 2014, two were realized.

© Radek Wojnar
© Radek Wojnar

Since the beginning of construction the family got bigger, so the guest room was transformed into a new bedroom for the fourth child. When I've asked my client, who overtime became a friend, if he doesn't regret spending a fortune on a house, he replied: „Man, I want to die here!”. That's a reward.

© Radek Wojnar
© Radek Wojnar

View the complete gallery

Cite: "Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny" 16 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/535992/podkowa-house-jakub-szczesny-ryszard-szczesny/> ISSN 0719-8884