the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. France
  5. Philippe Dubus Architectes
  6. 2013
  7. Housing in Le Havre / PHD Architectes

Housing in Le Havre / PHD Architectes

  • 01:00 - 6 August, 2014
Housing in Le Havre / PHD Architectes
Housing in Le Havre / PHD Architectes, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 28

  • Project Manager

    SCCV Coté Docks-Nacarat
  • City Hall Architect

    Bruno Fortier
  • Quantity Surveyor

    SIBAT
  • M+E Engineers

    SIBAT
  • Budget

    6,7 M Euros HT
  • Label

    BBC
  • More Specs Less Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. Located in the Docks du Havre (76) area, this private ownership, 65-unit congregate housing project renews the venue’s gradually disappearing authenticity. It highlights a few snatches of the old, e.g. this small corner-building that the new building encloses, while expressing its contemporaneous signature with concrete and metallic casing. Following on an initial housing project on the same site, this latest project continues the idea of varying housing types: town houses, stacked dwellings and congregate housing, all of which comes together on three visual levels with unified metallic casing that magnifies Le Havre’s maritime light.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Very near the Bains des Docks, designed by Ateliers Jean Nouvel, the terrain is located in Le Havre’s port area across from the Vatine wet docks. To give the architects direction architect/town-planner Bruno Fortier developed a dialectic between «heavy» and «light» while the project specifications maintained certain historical notes that hallmarked the past and kept it from becoming just another modern commercial development.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Four years after initial work done on this venue by the agency, the watchword remained the same, i.e. bring out the local industrial past by accenting its rough material aspects through the use of concrete and metal. A small corner building has been preserved on this site, making it a reference to the past while still part of a very modern design project. But the real booster of the project is its seascape views and the commercial port. The project had to rise. Overlying a high water table, the agency had to put parking garages, businesses and community areas at ground level on a concrete pedestal that automatically lifted the project into the air. This base weds the shape of the preserved corner building. So as not to bury this historical landmark with dominating surroundings, the encircling building heights were lowered and harmonized with its shape. The base then extends gently upwards to raised gardens.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The program encompasses several formats: from studios to 5-room flats, from town houses to small congregate housing with many permutations in-between. The whole is unified by winding pathways in the central garden that enhance conviviality among residents. Both streets are highlighted by six-storey congregate housing buildings. On the dock side there is a low-lying path connecting the existing building to the intermediary housing and two residential floors accessed by passageways. The garden is ringed by town houses. The housing is accessed in several ways: elevators and stairways from the street or the different parking garage levels and hallways and verandas to welcome residents to the intermediary housing. This diversity of access and the varying scales lend the project its highly urbanized style.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The compact plots of the congregate housing are based on a simple principle, i.e. two small units around a central core are framed by two bigger units (3 or 5 rooms) gable-fashion. The biggest units run from right to left and vice- versa every two storeys, creating a staggered, three-layered, stacked facade that affords maximum views. Starting with the three-room units, each enjoys a terrace or a recessed balcony, with the 4- and 5-room units having two. The unit interiors are organized simply with day living spaces (living room, dining room) and night space (bedrooms) surrounding the technical area that includes kitchens and bathrooms.

Detail
Detail

The project’s volume mass and simplicity contrast with the envelope’s lightness, which is especially sophisticated given the program it encompasses. The outside insulation over the bare concrete is protected by a first sound- and water-proof skin to which the metallic cladding is attached. This called for very precise layout and implementation. The regular perforation pattern is repeated identically on all facades. The recessed balconies can be hidden by sliding trellises—a permutation of the bedroom shutters—that disappear behind the cladding. From the outside the building thus reflects the sky and its surroundings.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Despite a tight budget and thanks to the promoter’s trust, the agency was able to deliver a complex project in the finest detail without sacrificing the units’ comfort, the quality of public spaces or the sustainability of the mate- rials used. This fruitful co-operation wasn’t just a one-off affair, for with the same team the agency also delivered a housing estate in Tourcoing in 2006 and the Bois Habité project (Euralille 2) in 2007, both of which were nominated for the Prix de l’Equerre d’Argent. Despite the economically straitened times, the Le Havre housing project sold out quickly, and its residents are delighted with it.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Housing in Le Havre / PHD Architectes" 06 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/534116/housing-in-le-havre-phd-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.