the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. South Australian Health and Medical Research Institute / Woods Bagot

South Australian Health and Medical Research Institute / Woods Bagot

  • 01:00 - 4 August, 2014
South Australian Health and Medical Research Institute / Woods Bagot
South Australian Health and Medical Research Institute / Woods Bagot, © Trevor Mein
© Trevor Mein

© Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein + 29

  • Structure

    Aurecon
  • Building Services Engineers

    Norman, Disney & Young
  • Landscape Consultant

    Oxigen
  • Managing Contractor

    Hindmarsh
  • Laboratory Specialist

    Research Facilities Design
  • More Specs Less Specs
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Text description provided by the architects. Woods Bagot was engaged by the South Australian Government to design and deliver the South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI). Nine research modules will house up to 675 researchers, fostering innovation and improvements in community health services.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Cutting edge architecture, including an innovative facade design, provides approximately 25,000 square metres of space in an iconic and sculptural form in the heart of Adelaide’s new medical and health precinct west of the city.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Key to the success of the SAHMRI is its central proposition: a new and liberating laboratory typology that promotes collaboration and medical discovery, attracting the best researchers from around the world.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The co-location of research and hospital services creates synergies between researchers and clinicians, integrates health and medical research into practice and helps attract and retain key researchers and scientists to South Australia.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The built form of the SAHMRI acknowledges its sense of place within the green belt of the Adelaide parklands, seamlessly interacting with its surroundings, including Adelaide’s public transport, cycling and walking networks. The architecture is lifted, creating an open ground plane in an integrated landscape, opening the building to the public as well as users and allowing for greater activation and porosity through the site. Its forecourt, adjacent to the new hospital, encourages interaction and exchange by staff, visitors and the general public.

Section 02
Section 02

The SAHMRI’s sculptural, iconic form is characterised by a striking transparent facade that unifies the organic diamond-shaped plan while showcasing the two atria inside the building. Inspired by the skin of a pine cone, the building’s unique triangulated diagrid facade responds to its environment like a living organism. Both functional and aesthetic in nature, the facade is designed to improve access to daylight, reduce heat and glare, and maintain vision for a healthy internal environment.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The interior palette is designed to breathe light and life into the working environment. A restrained selection of materials acknowledges the play of light created by the building skin and allows it to transform the spaces over the course of the day. Injections of colour are introduced though permanent walls and flexible furniture pieces that will be moved over time to suit the users’ needs.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Intensive environmental analysis dictated the building’s form, allowing it to achieve its best solar orientation. Internal floor plate functions are arranged to allow maximum daylight in east facing write-up spaces while the enclosed solid lab support spaces located on the west provides protection from the harsh west sun.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The South Australian Health and Medical Research Institute has been certified as a LEED Gold building, a first for a laboratory building in Australia. The project’s commitment to ecologically sustainable development (ESD) includes the passive design of the floor plates that respond to the internal programme and provides maximum daylight where needed.

Façade Shading Diagram
Façade Shading Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Woods Bagot
Office
Cite: "South Australian Health and Medical Research Institute / Woods Bagot" 04 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/533388/south-australian-health-and-medical-research-institute-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments