the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Plaza
  4. Czech Republic
  5. Balda architect
  6. 2011
  7. Reconstruction of the Square in Frydlant / Balda Jand'ourek architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Reconstruction of the Square in Frydlant / Balda Jand'ourek architects

  • 01:00 - 4 August, 2014
Reconstruction of the Square in Frydlant / Balda Jand'ourek architects
Reconstruction of the Square in Frydlant / Balda Jand'ourek architects, © Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek © Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek © Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek © Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek + 27

  • Transportation design

    Stanislav Koleník
  • Structural engineer

    KCE statika a dynamika staveb s.r.o.
  • Electrical work

    HESTO, v.o.s.
  • Water and sewerage

    Stanislav Vyskočil
  • General contractor

    EUROVIA CS, a. s., Liberec branch
  • Stone elements

    Ligranit a.s.
  • Brass panels

    Ještědský bronz s.r.o.
  • Small-scale architecture

    Atyp truhlářství, Zámečnictví Pospíšil
  • Lighting

    Etna s.r.o. (iGuzzini)
  • Architectural competition

    2002
  • Project

    2004
  • More Specs Less Specs
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

Text description provided by the architects. The main idea behind the design of the reconstructed square in Frýdlant was to create an open, unobstructed public space – a square that allows residents and visitors to enjoy all types of activities.

© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

The use of three types of paving tiles, two types of stone and the patterns in which these were laid differentiates various types of spaces on the square. With the exception of the parking lot, the square was realised as a barrier-free space.

Floor Plan
Floor Plan

The central part of the square is entirely open for the reasons stated above. This rectangular space and, in fact, the entire square, is dominated by a fountain featuring a statue of Albrecht von Wallenstein. The silhouette of the Wallenstein statue standing on a separate granite pedestal installed several metres away is reflected on the surface of the fountain’s water, which flows into the granite pool. The bronze statue from the original Wallenstein fountain from 1914 and the new fountain form an integral, illuminated composition. This dominant feature of the square is situated along its north side on an axis with Kostelní Street and divides the central part of the square into two halves. The divided square can be used for various purposes such as fairs, concerts and theatrical performances. The central part of the square is clearly defined by a distinct type of dark basalt tiles, new public lighting and town installations such as information panels, benches, waste bins, bike stands, a drinking fountain, etc. placed around its perimeter. The uniform basalt surface also features the outline of the former town hall made from the original basalt cobblestones. The foundations of the Renaissance town hall were discovered by an archaeological excavation during the reconstruction of the square.

© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

The space in front of the current town hall in the northwest part of the square is a representative area for the gathering of citizens. A mobile stage can be installed in the open space next to four wooden flag pole stands featuring the town crest.

© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

Located on the opposite, southeast side of the square with sycamore trees and benches are cafes and restaurants with outdoor summer seating. The two opposite ends of the square are both paved with the same large granite paving tiles.

Diagram
Diagram

The historical parcelisation of the square is reflected in an abstract manner in the small granite tiles of the pavements around the central part of the square. Paths for car traffic and parking spaces on the northeast and southwest sides of the square are differentiated from pedestrian paths by a distinct granite tile pattern.

© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek
© Aleš Jungmann, Jiří Jiroutek

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reconstruction of the Square in Frydlant / Balda Jand'ourek architects" 04 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/532476/reconstruction-of-the-square-in-frydlant-balda-architeckt/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.