We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Single-Family Residence Tunquén / CO2 Arquitectos

Single-Family Residence Tunquén / CO2 Arquitectos

© Productora AndesEmpire  © Productora AndesEmpire  © Productora AndesEmpire  © Productora AndesEmpire  + 33

Algarrobo, Chile, Chile
  • Architects: CO2 Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  207 Area:  207
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Productora AndesEmpire
  • Construction:CO2 Arquitectos
  • Structural Calculation:Juan Martínez.
  • Architects In Charge:Cristián Oliva C., Camilo Oliva A.
  • City:Algarrobo, Chile
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

Text description provided by the architects. The House of Tunquén is situated at an intermediate level that occurs at a terrain with a slight slope facing the North front of the Casablanca stream wetland. The house is intended as a decomposing horizontal block eventually converting into a forest.

© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

The private enclosures are lifted up from the ground with the purpose of leveling everything over the depth of the natural landscape and can be accessed by a gallery surrounded by a section of native vegetation.

Floor Plan
Floor Plan

This gallery links all throughout the house and its different levels while maintaining a continuous sky at the same level for the interior space/area to receive height and catch the vertical elements of the forest.

© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

The public sector opens up to the landscape through large panes of glass while changing the supporting structure of the solid walls to pine columns of 20 cm diameter, whose green impregnation is accentuated with the purpose of generating a visual continuity with the outside forest. This is reinforced with two large corner windows between the living room and the terrace which can be hidden by sliding to the side generating a continuous sight and the idea of "taking the outside inside", in both ways space and experience.

© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

The space and enclosure of the social areas is organized in a way which intends to welcome the event of family meetings and resting in a sequence of different conditions: winter/summer, inside/outside, day/night, between being-eating-cooking, this is the event, the celebration of the events themselves.

© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

The terrace is supported by columns from which canvases are hanging, creating the feeling of being on the deck of a caravel.

Section BB
Section BB
Section AA
Section AA

A concrete wall of mid-rise is put up to protect the outdoor dining area from the wind and also houses a barbecue. This wall generates the boundary of the house symbolizing at the same time the bow which directs the view to the ocean.

© Productora AndesEmpire
© Productora AndesEmpire

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Single-Family Residence Tunquén / CO2 Arquitectos" 01 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/532173/single-family-residence-tunquen-co2-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.