the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. WMR Arquitectos
  6. 2014
  7. Cortes House / WMR Arquitectos

Cortes House / WMR Arquitectos

  • 01:00 - 5 August, 2014
Cortes House / WMR Arquitectos
Cortes House / WMR Arquitectos, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 25

Text description provided by the architects. The clients were aiming for country shelter for the weekend, for the couple and two girls.

The site is placed on a seaside; where there are 10 km long and 200 meters height cliffs. This region has historically been a harvest area of “cochayuyo” (chilean alga), and seafood. The difficult access to the cost forces a lot of time to walk through rough paths.

We design a small shelter using timber, stone and glass materials. It is rectangular volume with two levels. It faces the sea with the smallest facade. The location of the house is closed to the cliff, making a vertigo sensation.  

On the ground floor is a free plan. On one site there is the living and on the other there is the dining room and the kitchen. A stair case divides these two areas.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

On the second floor it is the principal bedroom facing the sea, and to the back there is the kid´s bedroom and a guest bedroom.

The idea of the house was a sequence of layers from the ground floor to the top of the building. The first layer is a local stone plinth which generates a first platform (ground floor) which contains the public areas of the house. These lines of plinths come out from the backside of the house, generating the exterior life.

Wall Section
Wall Section

These stone lines put the outlines of the landscape creating corners behind the house without wind (sheltering the prevailing south wind, called “surazo”). Those corners are the stove, the grill, firewood keeper, benches, etc.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The following layer is a continues line of glass that gives lightness to the volume of wood which is sitting on the line. This continues line of glass allow 180° degrees views to the ground floor.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The third layer is a volume with a timber facade; the cladding is made with the planks put on edgeway. This volume contains the bedrooms and generates a balcony situation to the cliff.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cortes House / WMR Arquitectos" 05 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/532052/cortes-house-wmr-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.