the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. CaSA
  6. Rocha Apartment / CaSA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rocha Apartment / CaSA

  • 01:00 - 2 August, 2014
Rocha Apartment / CaSA
Rocha Apartment / CaSA, © Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

© Roberto Ruiz © Roberto Ruiz © Roberto Ruiz © Roberto Ruiz + 84

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Barcelona, Spain
  • Surface

    170m2 + 10m2 of terrace

  • Area

    180.0 sqm
© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Text description provided by the architects. The brief was to transform this neglected, very badly distributed apartment into an attractive holiday home.
The property is located in an extremely central street, right between Plaza Catalunya y Plaza Universitat, on the sixth floor of an art nouveau building. Nonetheless, this last floor was built in the ’60 and lacked of the charm of the rest of the building.

Axonometric
Axonometric

In order to meet the brief, spaces had to be re-thought completely and all existing partition had to be demolished.
The budget was tight and clever solutions were required to complete the needs providing an attractive, contemporary holiday atmosphere.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Our client required four bedrooms. Four new bathrooms have been created, of which only one isn’t en-suite. The kitchen has been moved to be part of the wide living and to make space to an extra bedroom.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The chosen palette of materials included a micro-cement light grey matt floor, natural timber, and a dash of a different colour for each bathroom, and two shades in the corridor. The rest is white.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The day area was opened up completely by including what used to be a wide, semi-dark entrance space of the previous layout into the new bright living area.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Special attention has been given to the creation a new zone, a relax area across interior and exterior.
The terrace that had been closed years ago with a roof and aluminium window frames, has now been resumed, opened and extended towards the interior, in the living room, by treating part of the indoor space as outdoor. The inner area has been lifted at the same level as the exterior. We used the typical “rasilla” terracotta tiles to clad the floor as well as the new masonry seats folding all around the relax area. One of these seats is is right below a window, allowing to seat looking inside or outside.
By extending the wooden slats canopy across the facade wall, the portion of the terrace has been visually extended to the indoor relax area. Walls were also treated on the inside with the same rough plaster used for the terrace walls.

Floor Plan
Floor Plan

On the opposite side, a bar table prolongs on the outside through the newly opened arc window, to form an outdoor dining table. The arched window that had been bricked has been opened again to insert a pivoting arched window that allows the arch to appear clearly. The arched shape reappears in the curved outline of the bar and in the relief given to the outdoor table surface.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The white tubes structures are one of the themes carried through the whole project. They were designed and custom made with white tubes and light coloured Compac surfaces, and form the terrace table and bar, as well as in the kitchen island, the entrance screen, and all the bathrooms. The kitchen island block is intended to allow to cook facing the living area and the same surface of the electric fires continues to create dining table suitable for six people, lit subtly by the streamlined Line lamp by Cronek, hanging above.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The kitchen wall is finished in matt white ceramic tiles that also cover the shelf that project on top of the kitchen plan.
This shelf carries a light to illuminate the kitchen worktop.
Both the tiled wall surface and shelf pass from the kitchen to the bar, unifying visually the two areas. The volume that separates them incorporates a gas fireplace.

A great wooden pivoting door spins to give access to the night area. When the door is closed, the teal colour of the walls and ceiling appears framing the wood and through the white hole used as door handle.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The same white tube detail reappears in the handles of the corridor closet, hiding the washing machine and house appliances, and again in the led spotlights on the ceiling, by Cronek.

The First bedroom is the smallest one and does not have a bathroom. But two of its walls have floor-to-ceiling curtains.

Floor Plan
Floor Plan

The communal bathroom, tiled with blue ceramics and a bright yellow grout, opens on a small light well patio that’s been retrieved and filled with plants, its shower has a window overlooking the green.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The four double bedrooms are simple and almost basic, but detailed. Two layers of floor-to-ceiling drapery soften the matt light grey micro-cement that covers the floors of the whole apartment; these curtains either diffuse the light or block it. Stools painted with shades of the teal colour of the corridor are used as bedside tables.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

In two of the three rooms the bathrooms open onto the space to reveal a dash of coloured ceramic tiles, pink, yellow or light green, grouted with a contrast colour.

Showers are open on the bedrooms too, separated by a great glass partition. In the last two suites the washbasins are mounted on the specially designed white tube structures, in order to leave the space open. The tilted square mirrors allow one to reflect without blocking the natural light. The same tubes are used to create towel hangers and very simple racks to hang the clothes.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

On walls above the beds and in the entrance we chose to hang the beautiful graphic work of Dutch artist Sigrid Calon, that matches beautifully the language of the apartment.
Living room seats and tea table are by Barcelona-based furniture firm Lobster’s Day.
The relax area’s cushions are made-by-measure with a Japanese fabric featuring an arch motif recalling the window, the niche and the dome on the outside.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CaSA
Office
Cite: "Rocha Apartment / CaSA" 02 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/530968/rocha-apartment-casa/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments