the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Australia
  5. Welsh+Major
  6. 2013
  7. Rocks Police Station / Welsh+Major

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rocks Police Station / Welsh+Major

  • 00:00 - 24 July, 2014
Rocks Police Station / Welsh+Major
Rocks Police Station / Welsh+Major, © Katherine Lu
© Katherine Lu

© Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     + 22

    • Project Team

      Chris Major, David Welsh, Gabrielle Pelletier, Andrew Short
    • Builder

      A.J. Bristow & Sons
    • Heritage Consultant

      Sydney Harbour Foreshore Authority
    • Structural Engineer

      Shreeji Consultant
    • Services Consultant

      Wood & Grieve
    • BCA Consultant

      Environet Consultancy
    • Access Consultant

      Accessibility Solutions
    • Acoustic Consultant

      PKA Consultants
    • Awards

      2014 NSW AIA Architecture Award for Heritage - Conservation
    • More Specs Less Specs
    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    Text description provided by the architects. Designed by Government Architect James Barnet in the early 1880's, this imposing building has served many purposes over its lifetime, including for a long time, a police station, complete with holding cells. The adaptation as an elegant new café/restaurant creates a new chapter in the rich history of this significant building. An exercise in restrained and respectful design, Welsh + Major’s design celebrates the qualities of the original building and breathes life into the adjacent public domain.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    The adaptation is designed with a duality in mind - how to celebrate the imposing, austere qualities of the former Police Station building, whilst activating adjacent public space and providing internal opportunities for new tenants and users alike. Welsh+Major’s approach was to design contemporary interventions, carefully placing new within the old. These inserted elements are symbols of the building’s new use and openness, and enhance physical access to the building.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    A finely detailed steel and glass structure inserted between existing brick and sandstone walls creates a convivial porch dining area, and transforms the adjacent laneway. The new entry on Nurses Walk formed from fine steel blades cleverly accommodates services and also provides an equitable access solution for the building. These contemporary elements have a quality of material and detailing to highlight and sit lightly against the existing building fabric. Steel, brass and glass are detailed to be both robust and refined, reflecting the qualities of the heritage building, whilst opening it up to new possibilities.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    A full commercial kitchen box floats between the old courtyard walls – conceived and detailed as a removable element, it allows the original building fabric to breathe. Floating brass framed ceiling baffles within the former cells hide the services while creating a visually and acoustically convivial dining spaces. Toilet facilities are neatly accommodated within a single cell while retaining the spatial qualities of the original room.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    Elsewhere we have designed many more subtle but meaningful insertions into the building. Brass elements throughout the building improve access, lighting and acoustics, and provide discrete junctions between old and new elements. On George Street, new brass handrails snake around the imposing portico steps and protrude slightly into the public domain to signify a new accessibility.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    Brass handrails to the portico verandas provide balustrade protection and incorporate an atmospheric up-light to the portico ceiling. Within the building new brass handrails and a floating overlay to the cell-block steps protect the building, improve accessibility and highlight the original fabric.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    The adaptation of the former Police Station is an exercise in restrained and respectful design to allow the revitalisation of the building in a way that enhances the qualities of the original building and breathes life into the adjacent public domain.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    Welsh+Major worked with Sydney Harbour Foreshore Authority as client and heritage architect to revitalize the building and its surrounds.

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Rocks Police Station / Welsh+Major" 24 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528792/rocks-police-station-welsh-major/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.