the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. France
  5. Bohuon Bertic Architectes
  6. 2013
  7. Gymnasium Plabennec / Bohuon Bertic Architectes

Gymnasium Plabennec / Bohuon Bertic Architectes

  • 01:00 - 24 July, 2014
Gymnasium Plabennec / Bohuon Bertic Architectes
Gymnasium Plabennec / Bohuon Bertic Architectes, © Patrick Miara
© Patrick Miara

© Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara + 24

Text description provided by the architects. The project is built on a site strongly characterized by the horizontality of soccer fields.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

It is a real horizon landscape which allows seeing far, but also to be seen. The project interprets this character by proposing two principles: the entresol and the signal volume.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The entresol is a constructed base which includes all auxiliary spaces of the room in a North-south movement of lawn and green banks. On the East of this base, the public Hall is linked to the parking lot and on the west to the technical zones and the storages.

Floor Plan
Floor Plan

Above these embedded spaces, the sports room is revealed as a faceted prism which separates from the ground.This volume comprises the landscape in which it appears to float. It is covered with a uniform perforated  stitch which makes it abstract and allows natural light to filter inside.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

Between the two, between the base and the metal volume, wide windows bring in the spectators  relationship with the surrounding landscape.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bohuon Bertic Architectes
Office
Cite: "Gymnasium Plabennec / Bohuon Bertic Architectes" 24 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528631/gymnasium-plabennec-bohuon-bertic-architectes/> ISSN 0719-8884