Villa Sottanis Library and Gamesroom / Atelier(s) Alfonso Femia

Villa Sottanis Library and Gamesroom / Atelier(s) Alfonso Femia

© Ernesta Caviola© Ernesta Caviola© Ernesta Caviola© Ernesta Caviola+ 26

  • Architect In Charge:Alfonso Femia, Gianluca Peluffo
  • Design Team:Simonetta Cenci, Stefania Bracco, Luca Bonsignorio, Francesca R. Pirrello, Francesca Recagno, Ilaria Sisto, Sara Traverso
  • Collaborators:Francesca Ameglio, Cinzia Avanzi, Lorenza Barabino, Chiara Braida, Elena Frigo, Domenica Laface
  • Structural Engineering:IQuadro ingegneria
  • Services Engineering:Marco Taccini
  • Procedure And Works Execution Responsible:Alessandro Croce, Comune di Casarza Ligure
  • Contractor:A.T.I., Restauri & Recuperi spa, Protecno impianti srl
  • Façade System:5+1AA, Danilo Trogu
  • Technical Direction:5+1AA
  • Client:Comune di Casarza Ligure, Genova
  • Cost:1.779.201,40 euro
  • City:Casarza Ligure
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
Courtesy of 5+1AA
Courtesy of 5+1AA

"Gianni Rodari’s fairy tales, recollection and dream of the strange magic of being a child” by Alfonso Femia

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

The project to design a new children’s cultural centre inside what was formerly Villa Sottanis in Casarza Ligure involves the construction of a library, toy library and auditorium.

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

A number of verses written by Gianni Rodari, who was and still is the greatest fairy tale writer of the 20th century, have been chosen to represent the new centre. The cultural and playful nature of the project can be interpreted through his works that the building explicitly pays tribute to.

Section
Section

The key words underscoring the design philosophy/strategy are villa, interior, exterior, multi-functionality, flexibility, new, old, pathway, surprise, public, “homely”, day and night. These words are aimed at providing clarity without losing anything, emphasising without reciting, using without devaluing.

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

This strategy has been developed around the following points:

- bringing out the “square-shaped” villa layout adapted to its new usage, completely eliminating the distribution system from the interior outline of the old construction.

- creating seamless interaction between the interior of the ground-floor library and the outside public space, constructing a new terrace to shape the “foot” of the Villa, so that it can be used more dynamically in conjunction with the garden.

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

- define a “stratigraphic” parallel by means of overlapping functions through the use of materials [stone, resin, wood, slate roofing]

- create a distribution system as a combination of elements “joined” to the Villa, elements “interposed” with the area in question [bringing forward the transparent stairwell and lift shaft], and elements “anchored” to the main structure [outside fire escape].

- pay homage to Gianni Rodari through a blend of reality and magic.

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

The project involves totally re-functionalising the Villa by dividing up/layering spaces capable of dialoguing with the construction and its “modern-day” usage.

Section
Section

The dividing up of the different levels will be altered to make the second floor higher, which is currently lower than the ground and first floors. This will involve eliminating the under-roof in order to create a 147-seat conference room in one single space set beneath the new wooden roof, maintaining the geometric pattern of existing pitches.

© Ernesta Caviola
© Ernesta Caviola

As regards the interior dividing up of the Villa [that extends over three levels covering a total of approximately 600 m²], it has been decided to keep the existing ground floor layouts while opening up the upper  levels to give them greater sweep by reducing the number of rooms in favour of new and more spacious premises in view of their new purpose, future versatility and a kind of multi-functionality planned to be bestowed on the building.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Via Annuti, 36, 16030 Casarza Ligure Genoa, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Villa Sottanis Library and Gamesroom / Atelier(s) Alfonso Femia" 31 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/527479/villa-sottanis-library-and-gamesroom-casarza-ligure-5-1aa> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.