the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. Piotr Kluj
  6. 2013
  7. Perforated House / Piotr Kluj + Paweł Litwinowicz

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Perforated House / Piotr Kluj + Paweł Litwinowicz

  • 01:00 - 18 July, 2014
Perforated House / Piotr Kluj + Paweł Litwinowicz
Perforated House / Piotr Kluj + Paweł Litwinowicz , © Jeremi Buczkowski
© Jeremi Buczkowski

© Jeremi Buczkowski © Jeremi Buczkowski ©  Anna B. Gregorczyk ©  Anna B. Gregorczyk + 33

© Jeremi Buczkowski
© Jeremi Buczkowski

Text description provided by the architects. Originally, the building was an example of a typical semi-detached house, very popular in Poland in the 70's. Simple and regular in their shape, with regular windows and balconies, so-called ‘cubes’ did not stand out from the contemporary architecture at all. Buying the house the Investor assumed that it will have to be rebuild to meet his needs.

Floor Plan
Floor Plan

At first, the building was to become very contemporary in its shape. The only thing that clashed with the idea were the old, Art Nouveau furniture collected by the Investor in his previous apartment, which had to be adapted certainly in the new one. What is more, there was a need for a double garage with a convenient entry, an exit to the garden straight form he living room located on the elevated ground floor and also an entry from the front of the building, not from the side like it used to be.

© Jeremi Buczkowski
© Jeremi Buczkowski

To give the building contemporary quality the shape was completely simplified and turned into a simple cube with no balconies and oriels whatsoever. The location of the house on the premises far away from the front line gave the possibility to create a long and wide ramp leading to the garage.

Section
Section

On this occasion an idea appeared to design the same entry to the ground floor – also through a ramp but this one supposed to surround the house. This kind of elevation of the land solved to problem of the entry to the garden straight form the living room and also let us avoid building the external stairs.

© Jeremi Buczkowski
© Jeremi Buczkowski

To locate the entrance to the house at the front of the building, a part of it was extended like a drawer, that actually divided the ramp into the entrance one and garden one – private.

Elevation
Elevation

The thing that also changed the quality of the house is the elevation which was designed in such a way to see-through the house by adding a lot of glass in the front and the back of the building. To finish the unglazed parts the veneered panels in natural wood were used. Moreover, to give the bedroom and bathroom more intimacy in some elements there were the cut-outs created and they covered the windows. The shapes of the cut-outs correspond with the plants patterns on the old furniture, which according to the Investor’s wishes became the interior equipment of the new house.

© Jeremi Buczkowski
© Jeremi Buczkowski

These openwork ornaments, visible only in two places on the house elevation, are at the same time its one and only decoration and also the only link between the contemporary cube and the Art Nouveau furniture.

Idea
Idea

View the complete gallery

About this office
Piotr Kluj
Office
Paweł Litwinowicz
Office
Cite: "Perforated House / Piotr Kluj + Paweł Litwinowicz " 18 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526041/perforated-house-piotr-kluj-pawel-litwinowicz/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments