the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. Italy
  5. O-office Architects
  6. 2014
  7. Palazzo Zen / O-office Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Palazzo Zen / O-office Architects

  • 01:00 - 17 July, 2014
Palazzo Zen / O-office Architects
Palazzo Zen / O-office Architects, Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

Courtesy of Interpress Photo & O-office Courtesy of Interpress Photo & O-office Courtesy of Interpress Photo & O-office Courtesy of Interpress Photo & O-office + 38

  • Architects

  • Location

    Cannaregio, 30121 Venice, Italy
  • Architect in Charge

    Jianxiang HE & Ying JIANG
  • Design Team

    Thomas ODORICO, Yang LIU
  • Area

    390.0 sqm
  • Project Year

    2014
Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

Text description provided by the architects. EMGdotArt Foundation in Venice is located on the ground floor of Palazzo Zen, a historical building from 1537, situated along a typical canal of the Italian lagoon city. Dealing with renovation and (re-) adaptation, the 390m² space has been converted into an art gallery featuring rooms for exhibitions, conference and meetings, including a workspace for EMGdotART Foundation.

Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

The load-bearing thick walls- the “fundamentals” of the project - define the three main spaces that are programmed for the aforementioned public and private activities. How to restore and include the scattered historical elements present on the site? Such as an original ancient XVI-century Venetian floor, the old XVI-century ceiling decorations, Palazzo Zen’s old doors, different kind of floors and the renovated façade - this proved to be the most interesting design dilemma.

Floor Plan
Floor Plan

The project links all these spaces and objects through new metal installations - which we call miniature architecture - that connect the multitude of historical building elements comprising the EMG Venice gallery. Designed as a hybrid corridor, the bigger metal installation brings the visitors from the entrance hall to further rooms. Instead of doors, black metal boxes act as an interface between different spatial and tectonic environments, thus making transitions from one time/space to another.

Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

The central exhibition area is stone-floored by a typical white stone coming from Istria (Croatia). This characteristic dense type of impermeable Istrian limestone has been used in the architecture of Venice since its very beginnings. Displaying a historical continuity, the central exhibition area – a contemporary “archaeological” space – shows how local ancient stone is newly organized for the EMGdotART Foundation’s daily work, thus bringing new life to the gallery, building and local stone tradition.

Floor Plan
Floor Plan

Due to the high tides, the two side-rooms beside the entrance are occasionally flooded for many days throughout the year. This involuntary infiltration of the Venetian canals into Palazzo Zen generates a particular and curious light effect. One of these critical spaces is included as a part of the exhibition as well.

Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

Palazzo Zen is now hosting the collateral exhibition of Venice Biennale 2014, Adaptation – Chinese Architecture and Change, curated by Marino Folin and MovingCities, soon after its completion. The exhibition showcases 11 selected Chinese architects and their independent practice and thinking. “Adaptation focuses on how Chinese architects negotiate shifting constraints imposed by contexts, clients and capital. Their work is apt for change, revealing a new understanding of craft and building cultures, imposed by modern interpretations of traditional spatial concepts, revitalization of industrial heritage, and reactions to remote geographies.”

Detail
Detail

The spatial design for the exhibition was also conducted by O-office, following the design theme of “memory and floating” in Palazzo Zen. Various forms of exhibited media were showcased in different spaces. A composition wall of printed urban images and building elements is hanged on the masonry wall of the entry hall, symbolizing the complexity of contemporary Chinese cities and architecture. Five circular transparent acrylic tables are hanged in the side hall with medieval marble floor, exhibiting five different architects’ working models and relevant drawing and pictures. This surrealistic scene is supposed to be a metaphor of individual efforts of Chinese architects in the vast urbanization ocean. Other forms of media, such as video and furniture, are also displayed to showcase the diversity of Chinese architects’ experiment and practice.

Courtesy of Interpress Photo & O-office
Courtesy of Interpress Photo & O-office

“In China, the main challenge is to understand the life span of such adaptive projects. Most of our Chinese renovation projects were in the beginning supposed to last more than 5 years and we must compete with time. In contrast, we knew that the EMG gallery-space in Venice would be there forever. So the design goal was focused on how to deal with, and direct this spatial theatre, based on the site’s existing historic layers. At the same time, we want to provide an open design possibility for its future program, exhibitions and interventions. Thus we design, intervene and foresee the future layers of this architecture.” O-office compares the reconversion of Palazzon Zen and their Chinese projects.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
O-office Architects
Office
Cite: "Palazzo Zen / O-office Architects" 17 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526002/palazzo-zen-o-office-architecture/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Interpress Photo & O-office

禅宫 / 源计划建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.