We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Oxlade Drive House / James Russell Architect

Oxlade Drive House / James Russell Architect

©  Toby Scott©  Toby Scott©  Toby Scott©  Toby Scott+ 24

Brisbane, Australia
  • Awards:Australian Institute of Architects State Award, 2014, Australian Institute of Architects Regional Commendation, 2014
  • Design Team:James Russell, Andrew Shindler, John Ellway
  • City:Brisbane
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
©  Toby Scott
© Toby Scott

Text description provided by the architects. The Oxlade Drive House is situated in a low lying area at the southern tip of New Farm peninsula in Brisbane. The house and courtyards are elevated slightly above natural ground to deal with flooding of the Brisbane River, flooding which occurred during its construction in 2010.

©  Toby Scott
© Toby Scott

A modest budget is part of most of our projects. In this case the clients were considering a Metricon house. A basic three bed house for $450,000.

©  Toby Scott
© Toby Scott

With a budget 20%  above that of a speculative home we could massage areas to include:
- A place for Matt to work or friends and family to stay;
- A home that is socially interactive within family and to the broader community;
- A home that will cope with sun, rain and flood for 50 to 100 years with little maintenance;
- A home that is comfortable all year with out mechanical heating or cooling.

Section
Section

The house is configured as a series of two story pavilions that run down the depth of the block, each separated by a courtyard containing landscape, gathering spaces and a pool.

©  Toby Scott
© Toby Scott

The external face of pavilions and courtyards (walls & roof) are covered by shade cloth. The shade cloth covered courtyards provide protection from sun, insects and neighboring unit blocks.

©  Toby Scott
© Toby Scott

The elevated timber pavilion to the street housing the master bedroom incorporates a pitched roof and screened verandah, a response to the local character. The middle pavilion incorporates living areas on the lower floor and children's bedrooms on the upper floor. Bedrooms have interconnecting doors to change these spaces from sleep to a large play area that looks over and connects to the lower courtyards. The rear pavilion adjacent to pool is a retreat space that can be used as office, library or space to host visiting family members.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Oxlade Drive House / James Russell Architect" 17 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/525968/oxlade-drive-house-james-russel-architect> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.