the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. The Netherlands
  5. Bekkering Adams Architects
  6. 2009
  7. Archive Depot / Bekkering Adams Architects

Archive Depot / Bekkering Adams Architects

  • 01:00 - 14 July, 2014
Archive Depot / Bekkering Adams Architects
Archive Depot / Bekkering Adams Architects, © René de Wit
© René de Wit

© René de Wit © René de Wit © René de Wit © René de Wit + 8

  • Typography

    Jaap Bardett
  • Client

    RGD Rijks Gebouwen Dienst – The Government Buildings Agency
  • More Specs Less Specs
© René de Wit
© René de Wit

Text description provided by the architects. The Archive Depot is located along the Harlingervaart canal in Leeuwarden, a town in the north of Holland. The building houses the back up servers for the data in the adjacent CJIB buildings. The technical facilities are situated on the ground floor. On the first floor the servers are organized in a vast, cooled space. 

Plans
Plans

The main function of the Archive Depot is to protect the stored data. The building therefore could be treated as a sculpture, a freestanding object in the square along the Harlingervaart. The shape of the building follows the envelope of the program, with cantilevers to accommodate the entry area and a higher accent of the volume on the south side of the building, allowing placement of the external cooling units, and forming an urban accent to the canal. 

© René de Wit
© René de Wit

The foot of the building is set back to give the building a floating appearance. This effect is enhanced with light under the cantilever. The building is clad with light bronze anodized aluminum panels with perforations and imprints, treating the material in the same way as the printed circuit boards, found in the computers of the data room.

Diagram
Diagram

A specifically designed pattern is wrapped around the building, designed to its specific purpose: with many holes if ventilation is needed, with lights at the entrance area, and with zeros and ones in bas-relief, celebrating the computer language of the servers. The treatment of the aluminum panels strengthens the monolithical look of the building. 

© René de Wit
© René de Wit

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bekkering Adams Architects
Office
Cite: "Archive Depot / Bekkering Adams Architects" 14 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/524488/archive-depot-bekkering-adams-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.