the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Germany
  5. Benthem Crouwel Architects
  6. 2014
  7. Hörsaalgebäude Osnabrück / Benthem Crouwel Architects

Hörsaalgebäude Osnabrück / Benthem Crouwel Architects

  • 01:00 - 14 July, 2014
Hörsaalgebäude Osnabrück / Benthem Crouwel Architects
Hörsaalgebäude Osnabrück / Benthem Crouwel Architects, © Jens Kirchner
© Jens Kirchner

© Jens Kirchner © Jens Kirchner © Jens Kirchner © Jens Kirchner + 36

  • Architects

  • Location

    Barbarastraße, 49076 Osnabrück, Germany
  • Design Team

    Markus Sporer, Cornelius Wens, Sander Vijgen, Anna Gerlach, Joris Görling, Daniel Vlasveld, Carel Weber
  • Area

    7280.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Lead Architect

    Markus Sporer
  • Structural Engineering

    Kempen Krause Ingenieure GmbH, Aachen
  • Building

    ENAKON Wolfenbüttel GmbH, Hannover
  • Mechanical Services

    IQ Haustechnik, Krefeld
  • Interior Architect

    Benthem Crouwel Architects
  • Graphic Design Interior

    Thonik, Amsterdam
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Urban design

The master plan for the ‘Hochschulcampus Osnabrück’ (college campus Osnabrück, Germany) is the framework which includes the first building blocks (library, Forum, university building, campus and mensa). The centrally located university building is situated where in the future the campus area and the Forum will meet.

© Jens Kirchner
© Jens Kirchner

Because of this location and the position of the university building as “link”, the building is shaped like a volume of three floors with a cutaway at the bottom. The incision ensures a strong relationship with the outside area and gives the university building a clear, recognizable entrance: a striking building is created. In addition, the campus is enriched with a carefully designed outside area, which can be used for events and conferences.

© Jens Kirchner
© Jens Kirchner

Clear, simple, compact

Upon entering the building (under the cantilevered section of the building) the hall opens upwards: open space along all floors creates a feeling of generous spaciousness. The glass roof allows natural light to flow through the entire lobby. This space can be used by the university, but can also be used for non-university events. The central atrium and green courtyard are special areas in the tightly organized building volume, which can be experienced in different ways and provide simple and clear orientation for visitors.

© Jens Kirchner
© Jens Kirchner

The layout (as three adjacent sections) leads to a clear, simple and compact floor plan of the university building. Classrooms and emergency staircases are situated on both sides of the building; in the middle part are the lobby, technical rooms and courtyard. The large lecture halls are perpendicular to the main direction of the building, and get their natural light from the courtyard. Due to the existing topography, the heights of the land is used in the new building, making it clear and simple to create the requested higher ceilings in the lecture halls.

Section © Benthem Crouwel Architects
Section © Benthem Crouwel Architects

Learning Landscape

The heart of the new university building is formed by the so-called learning landscape. The building interacts with the area outside where campus and Forum connect. In a way, the Forum is continued inside the building, in a ‘landscape’ consisting of various levels and platforms. The learning landscape becomes the central place to meet, connect, communicate, study and exchange information. The spatial quality and striking cutaway give the learning landscape the potential to become a unique spot on campus, with its own very distinct identity.

© Jens Kirchner
© Jens Kirchner

Free ‘learning zones’ will become increasingly important in education. After all, nowadays digital information is always available everywhere: laptops and tablets are mobile, constantly accessible sources of knowledge. People using these media can connect and form flexible groups anywhere and anytime. The question is to what extent the conventional layout of a university building still meets the requirements of these new behavioural patterns. Perhaps spaces with a flexible layout are a necessary complement to the traditional lecture halls. These considerations are the basis for the development of the learning landscape in the new university building.

© Jens Kirchner
© Jens Kirchner

In this ‘landscape’ all floors are connected. Plateaus of different width, with parquet flooring of smoked oak, create in the common areas. Tables and objects to sit on start at one and end on another platform, so that the different levels are ‘stapled’ to each other. The tables and sit-objects offer users different ways to work and study. Loose furniture such as bean bags and seating cubes invite users to create their own setups, depending on need. Particular attention is paid to the acoustics and the function of light in the building: sound-absorbing materials and integrated lighting elements ensure a pleasant atmosphere.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Benthem Crouwel Architects
Office
Cite: "Hörsaalgebäude Osnabrück / Benthem Crouwel Architects" 14 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/524368/horsaalgebaude-osnabruck-benthem-crouwel-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments