Aix en Provence Conservatory of Music / Kengo Kuma and Associates

Aix en Provence Conservatory of Music / Kengo Kuma and Associates

© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe+ 21

Aix-en-Provence, France
  • Construction Team:Mathieu Faliu, Miruna Constantinescu
  • Structure:Cer3i
  • Mechanical & Electrical:Etb antonelli
  • Suantity Survey:JC Campion
  • Acoustics:Peutz and associates
  • Scenography:Changement a vue
  • Sustainability:Penicaud
  • Fire Protection:Vulcaneo
  • Façade Engineering :TESS
  • Client:Aix en Provence City Council
  • Budget:15 797 000 euro
  • Site Area:3 366 sqm
  • Total Floor Area:7 395 sqm
  • Maximum Height :23 m (5 stories maximum)
  • Design Team:Kengo Kuma, Diego Lopez Arahuetes, Miruna Constantinescu, Natalia Sanz, Elise Fauquenbergue, Miguel Orellana, Junki Wakuda, Tristan Zelic, Magnus Casselbrant, Ioanna Angelidou, Yuki Ito, Emilie Bret, Majid Katir, Roman Martin, Dennis Cheung, Chao Chen
  • City:Aix-en-Provence
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The project is a complex of the music conservatory, its concert hall and various other facilities. 

© Roland Halbe
© Roland Halbe

There is a big difference in elevation within the site, and its neighboring land is also diverse. To solve such complexity, we chose aluminum as a single material for each façade, to be folded in part according to the face. 

Section
Section

By adding the work of “folding” to the thin aluminum panel, each façade is given subtle shading. The main element of the façade here, therefore, is light and shadow, instead of the aluminum. We were inspired for this idea by Paul Cézanne, the great artist from this region, and Japanese art of Origami.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Folding also became useful in protecting the opening from the sunlight, and controlling the range of view from the opening. We also received an interesting remark that this façade evokes a musical score, the protagonist of conservatory.  

Floor Plan
Floor Plan

Folding is also applied to the concert hall. An asymmetrical interior was generated as its result, and helped to make a resonance with colorful, free-spirited music by Darius Milhaud, again a composer of Aix-en-Provence whose name is crowned on the conservatory.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Aix-en-Provence, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aix en Provence Conservatory of Music / Kengo Kuma and Associates" 11 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/523446/aix-en-provence-conservatory-of-music-kengo-kuma-and-associates> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.