the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Lebanon
  5. BLANKPAGE Architects
  6. 2013
  7. Tahan Villa / BLANKPAGE Architects

Tahan Villa / BLANKPAGE Architects

  • 01:00 - 10 July, 2014
Tahan Villa / BLANKPAGE Architects
Tahan Villa / BLANKPAGE Architects, © Ieva Saudargaitė
© Ieva Saudargaitė

© Ieva Saudargaitė © Ieva Saudargaitė © Ieva Saudargaitė © Ieva Saudargaitė + 38

  • Architects

  • Location

    Kfour, Lebanon
  • Architect in Charge

    Karim Nader, Patrick Mezher, Walid Ghantous, Romy Lahoud
  • Area

    865.0 sqm
  • Project Year

    2013

Text description provided by the architects. In the intent of benefitting from the spectacular panorama towards the bay of Jounieh, the house frames the view through a series of platforms below as well as a suspended horizontal box above. The position of the house is therefore optimized to enhance this view at a maximum while respecting the sloped nature of the terrain. It was conceived as an architectural adaptation of the rocks that characterize the surrounding scenery: a massive volume, seemingly floating in the landscape, houses the private living spaces.

© Ieva Saudargaitė
© Ieva Saudargaitė

It is clad with sliding stone panels that echo, in their surface, the texture of the rocks. It rests on a transparent box which is shaped by a series of platforms that adapt to the topography. These form a transition from a stepped access that links the street level to the house, into a balcony, and finally, into the enclosed reception area. At the roof level, a light steel pergola is finished with terra-cotta louvers and contains a painting studio surrounded by a roof terrace.

First Floor Plan
First Floor Plan

The final composition - a prismatic stone volume in a landscape topped by a red roof - can be read as a subversion of the traditional Lebanese village house that preserves the fundamental elements present while radically opening up the house towards the view and reinterpreting the surrounding elements of nature (rocks) as dynamic shading devices that let particular sun rays into the private spaces of the house through their seemingly cracked structure.

View the complete gallery

About this office
BLANKPAGE Architects
Office
Cite: "Tahan Villa / BLANKPAGE Architects" 10 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/523132/tahan-villa-blankpage-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.