the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. BCV Architects
  6. 2013
  7. The Crow’s Nest / BCV Architects

The Crow’s Nest / BCV Architects

  • 01:00 - 8 July, 2014
The Crow’s Nest / BCV Architects
The Crow’s Nest  / BCV Architects, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte + 26

  • Architects

  • Location

  • Architects in Charge

    Hans Baldauf, AIA Principal / Jennifer Smith, Associate
  • Team

    Asa Prentice, Senior Designer
  • Area

    5600.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Civil Engineer

    Patrick Longtin
  • Structural

    Ty Monks
  • Mechanical

    Srdjan Rebraca
  • Electrical

    Tomislav Gajic
  • Plumbing

    Rene Tanag
  • Interiors

    Lisa Staprans
  • More Specs Less Specs
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Text description provided by the architects. The Crow’s Nest is a ski cabin located at 7,080 feet elevation, on the mountain of the same name in the Sugar Bowl Ski Resort. Anchored on the slope, and responsive to its setting, the cabin design explores the intersection of classic modern aesthetics, craft, and the extreme climatic conditions of the site.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Sugar Bowl is located at historic Donner Summit in the Sierra Nevada range. The Ski Resort, founded in 1939, is one of the oldest in America. The climate and topography around Sugar Bowl makes for unusually heavy snowfall, and its relatively small residential village (112 home sites) is snow-bound through the winter. The Crow’s Nest is perched on one of the highest sites in the resort and is a true ski-in, ski-out cabin, being at a substantially higher elevation than many of the ski lifts.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The clients, who have four young children, charged BCV with the goal of creating a cabin that would be a gathering place for generations. Social space was prioritized over bedroom space. The qualities of “nesting” and entertaining were discussed. A particular requirement was to orient the house to take advantage of the privacy created by the uphill forest, in order to celebrate the house’s presence on the wooded slope with a maximum of transparency.

Section A
Section A

The ground floor is defined by an axial nave of arched openings through the heavy board formed concrete diaphragms that establish the structural grid of the cabin. The ski-in/ski-out entry, sauna, ski room, laundry and movie screening area are all spaces designed to be nearly or completely buried in snow, with paths dug to the access points – a tradition at Sugar Bowl. The concrete ground floor is reminiscent of the old ground levels of European ski chalets, while the cantilevered deck supports emphasize the residence’s perch on the land.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Upward movement through the house is accomplished with a three-story steel staircase on the North side, framed in a giant window with mountain views to the North. The window contrasts with the other relatively small, ‘punched’ openings on this façade, and allows for a sense of transparency all the way through the house. The stair is seen as both the social crossroads of the house and a tactile expression of the craft and exhilaration the architects strove for throughout.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The main level is organized around a double height living room, anchored by the chimney mass that grows out of the concrete plinth below. This room brings the size and scale of the forest inside through both views to the surrounding evergreens and interior log columns that hold up a great cantilevered roof. Off this central space, the low-ceilinged dining room and library provide opportunities to socialize as a group or to break off into smaller gatherings. The cantilevered deck, sheltered by the projecting roof structure, is an extension of this floor and stretches out over the slope on three sides.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The roof is composed of a radiating series of glulam beams designed to take the massive snow load of over 400 lbs per square foot live load. The roof form holds the snow it receives thus creating another nest. This approach was taken both for additional insulation and to be able to access three sides of the house with a minimum of concern for snow and ice impacting those sides. The extension of the roof over the Southwest-facing deck shades the house in the summer and allows for passive solar gain in the winter.

Floor Plan 3
Floor Plan 3

The upper level of the house is the most private, containing four bedrooms two principal bedroom suites and two bunk rooms. These rooms are arranged around the music loft which overlooks the living room and stairwell, providing a sense of connection to the social activity of the main level.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The Crow’s Nest is designed to express the materials of which it is constructed with an emphasis on natural finishes in the belief that the beauty of nests is rooted in the way materials come together to form an integrated whole. As a nest, the house is a product of the landscape that surrounds it, yet distinctly and cohesively recognizable as a discreet form within it.

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Crow’s Nest / BCV Architects" 08 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/522642/the-crow-s-nest-bcv-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.