the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. iSM architects
  6. 2012
  7. Samdaeheon / iSM architects

Samdaeheon / iSM architects

  • 01:00 - 9 July, 2014
Samdaeheon / iSM architects
Samdaeheon / iSM architects, © Hyosook Chin
© Hyosook Chin

© Hyosook Chin © Hyosook Chin © Hyosook Chin © Hyosook Chin + 35

  • Design Team

    Dooyoung Jung, Eungjun Oh, Geunjoo Im, Goun Park, Juhee Lee
  • Construction

    Dasan Construction Engineering Co., LTD.
  • More Specs Less Specs
Samdaeheon / iSM architects, © Hyosook Chin
© Hyosook Chin

Text description provided by the architects. Pankyo is an emerging residential district located at south of Seoul. Young architects-couple and their parents-couple consented to live together in Pankyo for realistic reasons. Young architects-couple intensely needed evening assistance with their kids and parents-couple immensely needed physical and psychological assistance with father’s aggravating Parkinson’s disease.

Section
Section

There were three objectives with this middle-class house. First, propose an alternative way of living to a nuclear family living. Second, suggest an experimental house of healing for silver generation. Third, offer a logical architectural solution in a most recent (context-free & referent-absent) suburban town of Pankyo. Samdaeheon, 3-Generation House, launched in 2011 to meet the three objectives.

© Hyosook Chin
© Hyosook Chin

To overcome generational differences in 3-generation family, space separation strategy was as important as program unification strategy, particularly, between in-laws. Age and physical conditions led the sectional classification of program; parents-couple on the first floor, architects-couple on the second floor, and kids on the attic floor. Family public events were limited to weekend meals and weekday dinners.

© Hyosook Chin
© Hyosook Chin

Second objective of the project was to focus on father’s worsening walking incapability. iSM proposed a transparent living room. The living room sits at a pivot spot of pedestrian alley and interior courtyard. Intent was to bring seasonal changes of outside inside by extensive use of glass, thereby maximizing the view of people and trees. This would allow sick father to enjoy outside sitting inside. Triple glazing curtainwall system was used.

© Hyosook Chin
© Hyosook Chin

Third objective of the project was to provide architecturally logical solution in a fairly new town of Pankyo. iSM differentiated public side from private side. On the public side of the building, SS panels articulated dark brick massing. Dark bricks were used in nearby historical citadel of Suwon. On the private side of the house, terraces successively minimized the volume of the building and correspondingly served public space of each floor. In addition, the terrace volume profile was an outcome of maximum solar gain during winter time.

© Hyosook Chin
© Hyosook Chin

Since Korean War, a 2-Generation family living in a high-rise condo (huge painted concrete box) was a dominant way of living in Korea. 3-Generation family living is antithetical to this stance. Samdaeheon is a sociological and architectural experiment. Proposing a 3-Generation house and a transparent living room is against the common culture of Korea. The story of Samdaeheon received wide media attention in Korea.

Cite: "Samdaeheon / iSM architects" 09 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/521913/samdaeheon-ism-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments