Soogook Village / op'us architects

Soogook Village / op'us architects

© Joonhwan Yoon© Joonhwan Yoon© Joonhwan Yoon© Joonhwan Yoon+ 27

  • Architects: op'us architects
  • Area Area of this architecture project Area:  1056 Area:  1056
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Joonhwan YoonPhotographs:  Joonhwan Yoon
  • Structural Engineering:Todam Engineering
  • Construction:Namhung Construction Co., Ltd
  • Mechanical Engineer:Woojin Engineering
  • Electric Engineer:Myoungin SI Engineering
  • Interior:Monosome Design
  • Client:The Sisters of Mary
  • Site Area:21,630.00㎡
  • Gloss Floor Area:2,016.20㎡
  • Building Scope:A,B building - 2F/ C,D building - 3F
  • Height:A,B building – 9.18m / C,D Building – 9.94m
  • Architect In Charge:Woo Daeseung, Cho Seongki, Kim Hyoungjong
  • Design Team:Park Youseon, Yang Kunsu, Kim Jongdo, Yun Jongwon, Lee Sangdae, Nam Seongjin, Hwang Seoungho, Kim Huiyeon
  • City:Busan
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

‘Please repair this house', was a request that bore this project. As one of the Sisters of Mary institutions, it has operated a care aid programme for impoverished children for the past five decades. Its original aim was to improve the living conditions of adolescents by changing the spatial structure, which used to resemble an army camp. Upon close examination it became apparent that the fundamental problem was more than just their house and life.

Floor Plan
Floor Plan

It was confrontation of their fear of self-reliance after graduating from high school. How could they prepare for life alone without having experienced stability that a family unit can provide? The concept of nurture must change into one of self-reliance.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

Then what is architecture for self-reliance? A clue was found from the world 'home'. A small town of eight houses were formed in place of a large building. It was it is not 'revolution' rather than 'improvement'. Each house was named after a fruit tree planted in its grounds. Here, the system of house and life should change together.

Section
Section

Children should manage everything by themselves. In each house, children are given a monthly common living allowance, to make their own rules and discussing their everyday lives. In just three short months, they became accustomed to 'helping themselves' at 'their own home'. At last the seed of self-reliance sprouts in the largest child care institution of Korea.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5-2 Amnam-dong, Seo-gu, Busan, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Soogook Village / op'us architects" 01 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520727/soogook-village-op-us-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.