the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. Bartek Arendt
  6. 2013
  7. 34.25° House / Bartek Arendt + Kasia Bedra

34.25° House / Bartek Arendt + Kasia Bedra

  • 01:00 - 1 July, 2014
34.25° House / Bartek Arendt + Kasia Bedra
34.25° House  / Bartek Arendt + Kasia Bedra, Courtesy of Bartek Arendt
Courtesy of Bartek Arendt

Courtesy of Bartek Arendt Courtesy of Bartek Arendt Courtesy of Bartek Arendt Courtesy of Bartek Arendt + 24

  • Structure

    Primes S.C.
  • Main Contractor

    Prohome S.C.
  • Roof subcontractor

    F.H.U.B. ZENDACH Zenon Roszman
  • Stone

    Henryk Nikiel
  • Site Area

    2000m2
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Bartek Arendt
Courtesy of Bartek Arendt

Text description provided by the architects. The house sits at the top of the valley shaped by Radunia, a small river in northwestern Poland. The plot overlooks a picturesque landscape, with numerous hills, fields and forests.

Courtesy of Bartek Arendt
Courtesy of Bartek Arendt

Despite the beautiful location, the site featured some challenging topographical and zoning conditions that called for an unconventional design approach. Local development plans defined that any new building must be constructed at least one hundred meters away from the riverside, which left only a small part in the corner of the plot to be built on. In order to maintain the visual integrity of the built landscape, the zoning regulations require all new-built houses to have pitched roofs of a given angle, echoing traditional Polish rural architecture. They also stipulate that all ridges of the pitched roofs are oriented parallel to an adjacent street. 

Site Plan
Site Plan

The plot is located at the end of a cul-de-sac, shares a border with the neighbouring house to the South and is accessible at the buildable North-East corner. The remaining part of the lot slopes northwards towards the river and the natural landscape of the valley. Such a topography calls for a scheme that on the one hand utilises maximum of the natural light, but takes advantage of the views and provides maximum privacy on the other. 

Courtesy of Bartek Arendt
Courtesy of Bartek Arendt

The client's brief asked for a simple scheme to satisfy all needs of a resident couple, occasional guests and enough space to showcase an extensive and ever growing collection of artwork and heirloom. It should also be compact enough to minimise heat loss during heavy winters. The brief, the requirement to follow the zoning regulations and the intention to conform to the traditional rural landscape led to an early decision that the design should resemble as close as possible to an archetypical barn house. However these initial constraints were soon revisited as these presumptions had not provoked any satisfying results. Instead, the more logical solution was to rotate the barn in such a way that it made maximum use of the site. However rotating the plan required the roof ridge to be oriented diagonally in order to line up with the street axis.

Section
Section

This move changed the appearance of the house from a familiar barn shape to an abstract one. The dimensions of the rectangular shape in which the layout is inscribed and it's rotation of 34.25° were achieved by numerous iterations. Each study was driven with the aim to optimise the plan, achieve enough South-East sunlight exposure in living areas and on the terrace, provide enough views and privacy from neighbouring sites on the North, and align the roof ridge parallel to the street. The proposed scheme clusters all of the utility and mechanical spaces at the South-East entrance side of the house and opens the communal living spaces towards the river valley on the North-West. The space opens up not only in plan but also in section, integrating the landscape with the interior and despite the northern orientation provides enough sunlight.

Courtesy of Bartek Arendt
Courtesy of Bartek Arendt

The distinctive shape achieved by rotating the traditional pitched roof diagonally to the plan resulted in an abstract solid form and informed material choices. Informed by construction materials of traditional houses in the region, and in order to break down the mass and add another reading of scale while approaching at ground level, brick was used as the primary facade material. In order to maintain the simplicity of the building mass, a grey concrete brick was selected. Similarly, a simple roof cladding which could maintain the uniform appearance of the house, free composition of windows and a carved out corner entrance taken as precedent from traditional dwellings, are designed so that the house stands as an abstract, solitary object in the landscape.

View the complete gallery

About this office
Bartek Arendt
Office
Kasia Bedra
Office
Cite: "34.25° House / Bartek Arendt + Kasia Bedra" 01 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520638/34-25-house-bartek-arendt-kasia-bedra/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.