Casa en Gardelegui / Roberto Ercilla Arquitectura

Casa en Gardelegui / Roberto Ercilla Arquitectura

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - FacadeCasa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Facade, WindowsCasa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Chair, WindowsCasa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Facade+ 27

Gardelegi, Spain
  • Architect In Charge : Roberto Ercilla, Miguel Angel Campo
  • Technical Architect : Javier Valdivielso
  • Structure : Eduardo Martín
  • Client : Nicholas Thunstall Sinclair
  • Budget : 180.000 €
  • City : Gardelegi
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Windows, Facade
© César San Millán

Text description provided by the architects. The old buildings dotted across the Llanada, or plain, of Alava, which make up small village communities, are rather like large warehouses used for a number of purposes: family home, cattle barn, etc. On the whole, these constructions are very simple in shape, being heavy, with a double sloping roof and small windows.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Image 13 of 27
Floor Plan

New buildings obligatorily follow the typology of the old, with regard to the dimensions of their grounds plans, outer perimeters, the proportions between sides, the size of the windows and their composition, materials, and so on.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Facade
© César San Millán

These great domestic containers, survivors from another time, rarely offer the living conditions required today as they are severely lacking in lighting and ventilation.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Image 22 of 27
Section

They do however, offer some interesting features: bluntness of form and individuality. Lets us admit the idea of a barn dwelling as a starting point. We have here a clear example of the clash between tradition and modernity.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Facade, Windows
© César San Millán

In order to achieve large glazed spaces without altering the outer shell, we have used a simple method: to place the windows on inner planes of the facade walls, having partially removed these with the use of porches and insets. This increases the dimension of the perimeter of the building. The layout of the windows and doors, frames the surrounding landscape from many differents angles.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Facade
© César San Millán

In this way the single-unit image remains intact while the interior is provided with plentiful lighting.

Casa en Gardelegui  / Roberto Ercilla Arquitectura - Image 23 of 27
Section

The resulting volume is added to by a chimney-stack, exterior platforms and enclosing walls. All of these are extensions to the original building which help to link it with the

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa en Gardelegui / Roberto Ercilla Arquitectura" 30 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520610/casa-en-gardelegui-roberto-ercilla-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.