the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Ireland
  5. MacGabhann Architects
  6. 2008
  7. Regional Cultural Centre / MacGabhann Architects

Regional Cultural Centre / MacGabhann Architects

  • 01:00 - 6 July, 2014
Regional Cultural Centre / MacGabhann Architects
Regional Cultural Centre / MacGabhann Architects, © Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

© Dennis Gilbert © Dennis Gilbert © Dennis Gilbert © Dennis Gilbert + 38

  • Architects

  • Location

    Letterkenny, Co. Donegal, Ireland
  • Design Team

    Antoin MacGabhann, Tarla MacGabhann, Nanni Grau, Niels Merschbrock
  • Area

    1700.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

Text description provided by the architects. The location of the building – set back from two main streets on the inside of a deep site and stuck between the An Griannan Theatre and the Leisure Centre – required a special approach to its form and its façade. As it is not located on a street edge there was a chance to create a new layer of urban structure, i.e. a new footpath connecting the two existing roads and giving Letterkenny not only a new building but a new patch of urban (infra) structure.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The Regional Cultural Centre (RCC) is visible from different places in town: the Port Road and the High Road as well as approaching the town centre from the Station Roundabout. It makes itself visible through the big cantilevered gallery box acting as a modern day obelisk announcing the existence of something important on that slightly hidden so far “undiscovered” plot behind the theatre. Due to its direction the cantilever guides visitors and pedestrians approaching from the swimming pool to the entrance of the building – or further to the Port Road.

Section
Section

The cantilevered box contains the most important part of the building, the Art Gallery. This is made visible in the city through the golden wall that emerges from within the building covering a complete side of the gallery. Facing west it reflects the evening light and provides a golden glow on the ground at the entrance. This 270m2 gallery provides ample high-spec exhibition space. Two large skylights extruding over the roof of the building and a flexible lighting system ensure the best light conditions for different exhibition types.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The building is communicating to its surrounding in many ways. The proscenium stage-like 2-storey foyer with its fully glazed front, acts as an intermediate space between art and public. With its back wall designed to facilitate changing exhibitions, the contact of the passing public and the institution of art becomes literally unavoidable, thus breaking down an often existing invisible barrier between the two.

Floor Plan
Floor Plan

From the entrance area there are two separate routes leading to the two main facilities of the Cultural Centre: a descending ramp leads the visitor towards the 154-seater black box theatre, half a level below the entrance level. The prominent main stairs – clearly expressed in the façade -lead up to the building’s core – the art gallery. The second stairs from the first floor to the roof level –called the sky stairs - leads to a small intimate exhibition and contemplation space – a sheltered sky-box defined by two corner windows providing framed views towards the Cathedral spire and Letterkenny with its Public Services Centre. Thus the new RCC complements the triangle of administration, ecclesiastical and cultural headquarter. This small space on the roof of the arts centre is also the only place in Letterkenny where one can get an elevated view over the town.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

The building can be perceived as a large organic structure, emerging from the sloping ground it sits on not dissimilar to the way Donegal’s beautiful mountains seem to grow out of the ground like giant animals. It is a different, beautiful object rising from the ground and being shaped from one homogenous piece. The material of the façade had to be able to reflect and support the ambiguity between wall and roof. The chosen aluminium is suitable for both surfaces and at the same time provides this organic structure with solidity and a glow appropriate to its function in an urban, public and cultural context.

© Dennis Gilbert
© Dennis Gilbert

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MacGabhann Architects
Office
Cite: "Regional Cultural Centre / MacGabhann Architects" 06 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/519666/regional-cultural-centre-macgabhann-architects/> ISSN 0719-8884