the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Ireland
  5. MacGabhann Architects
  6. 2005
  7. Green Box Design Studio / MacGabhann Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Green Box Design Studio / MacGabhann Architects

  • 01:00 - 9 July, 2014
Green Box Design Studio / MacGabhann Architects
© Ros Kavanagh
© Ros Kavanagh
  • Architects

  • Location

    Rathmullan, Co. Donegal, Ireland
  • Design Team

    Antoin MacGabhann, Tarla MacGabhann, Patrick McGinley, Claire Faulkner
  • Main Contractror

    Tony Ringland, Glenwood Systems
  • Area

    110.0 sqm
  • Project Year

    2005
  • Photographs

© Ros Kavanagh © Ros Kavanagh © Ros Kavanagh © Ros Kavanagh + 17

Green Box Design Studio / MacGabhann Architects, © Ros Kavanagh
© Ros Kavanagh

Text description provided by the architects. Located in a scenic part of North West Ireland, this new designer’s studio and guest accommodation forms a courtyard with the client’s existing home (also designed by the practice). This new studio belongs to the genre of the lean-to agricultural shed and the utilitarian necessity of rural Irish building. It is from this precedent of local farmyards, in both materiality and form, that this building derives its inspiration.

Section
Section

The spatial arrangement of the courtyard springs from the typology of the rural building cluster of informal and often unplanned courtyards rather than the classical arrangements of the model farmyard. The vertical nature of the corrugated cladding contrasts with the horizontal board marked concrete of the adjacent house, this contrast is accentuated by the mass and permanence of the concrete and the transience and delicacy of the corrugated metal.

© Ros Kavanagh
© Ros Kavanagh

The studio itself is orientated to maximise its views and any available sunlight; for this reason the roof is lifted up on one side to get western sunlight into studio, and while the sunlight diminishes as it moves further west then the aperture of window reduces. This upturned roof also serves to draw the eye to the wonderful views.

© Ros Kavanagh
© Ros Kavanagh

The studio has become a striking feature in a landscape used to the materiality but not the form.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Green Box Design Studio / MacGabhann Architects" 09 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/519634/green-box-design-studio-macgabhann-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments