the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Alberto Browne + Hernán Fontaine
  6. 2012
  7. Tierras Blancas House / Alberto Browne + Hernán Fontaine

Tierras Blancas House / Alberto Browne + Hernán Fontaine

  • 01:00 - 25 June, 2014
Tierras Blancas House / Alberto Browne + Hernán Fontaine
Tierras Blancas House / Alberto Browne + Hernán Fontaine, Courtesy of Alberto Browne
Courtesy of Alberto Browne

Courtesy of Alberto Browne Courtesy of Alberto Browne Courtesy of Alberto Browne Courtesy of Alberto Browne + 18

  • Construction

    Tamarugo Construcciones
  • Structural Engineering

    Ingevsa - José Manuel Morales
  • Site Area

    30 acres
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Alberto Browne
Courtesy of Alberto Browne

Text description provided by the architects. The brief was to build a residential house for a family and guests in the area of Catapilco, the 5th Region in Chile.

Section
Section

The Principal idea was to build the house with wood. The main strategy was to focus on the wooden section of the house and secondly on its surroundings.

Courtesy of Alberto Browne
Courtesy of Alberto Browne

It was built with wooden pillars all along the house which are separated at 120 cm intervals. This creates a longitudinal house and highlights the methodology of the construction. This repetition forms a sense of infinity.

Detail Section
Detail Section

The predominant material is wood, for the structure, the floor, the ceiling and the walls. This material was chosen because it is a natural element. Added to which, it was more economical and on site there was little water and electricity.

Courtesy of Alberto Browne
Courtesy of Alberto Browne

The second feature was the location. Catapilco is situated between the coast and the Andes. The site is close to a eucalyptus forest. The North side faces the coast and the South side faces the mountain. It is a place where nature is a key element. Therefore, the strategy was to use nature’s potential. All the bedrooms face the North side for the view.

Floor Plan
Floor Plan

The long corridor is situated on the South side. It crosses through the whole house giving a sensation of space and of merging with the hills.

Courtesy of Alberto Browne
Courtesy of Alberto Browne

There are many points of entry to the house so that the people can feel free while walking through it and also can feel a connection with the surroundings.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Tierras Blancas House / Alberto Browne + Hernán Fontaine" 25 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/519386/tierras-blancas-house-alberto-browne-hernan-fontaine/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.