House In The Beach / Drew Mandel Architects

House In The Beach / Drew Mandel Architects

© Shai Gil Fotography© Shai Gil Fotography© Shai Gil Fotography© Shai Gil Fotography+ 8

  • Area Area of this architecture project Area:  2139 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs Photographs:  Shai Gil Fotography, Chris Nicholls
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Webert Industry S.r.l.
  • Project Team:Drew Mandel, Rachel Tameirao, Jowenne Poon, Caroline Howes
  • Structural:Blackwell Engineering
  • City:Toronto
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Shai Gil Fotography
© Shai Gil Fotography

Text description provided by the architects. The design of this renovation aims to update the house to better reflect the clients and how they live. The clients wanted the house to reinforce the existing fabric of the street by respectfully reinventing the exterior and the interior.

© Shai Gil Fotography
© Shai Gil Fotography

Looking closely at the brick lines relative to the right angle of the new box window in the image of the front façade, the house leans to (or years for) the lake. It is that sense of an ideosychrotic personality that defines this custom home renovation, as opposed to merely emulating a stylish boutique space.

© Shai Gil Fotography
© Shai Gil Fotography

Small moments strive to accommodate and celebrate the personality of the owners, the history of the house, and the process of its re-making: the open shelving for rotating personal objects of affection, the mobile kitchen island on wheels, the exposed steel support brackets at the junction of new and old structure, shop notes on the raw steel custom fireplace surround, old brick piers incorporated into the new entry assembly.

Floor Plan
Floor Plan

The scope of the project involves a new entry and re-invented façade to open the ground floor plan for light and space, finishing the basement as useable space and to occasionally act as a suite, refinishing the second and third floor bedroom and bathroom, a rear addition on the ground floor allowing for a new space with natural light, and a new connection to the rear yard.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House In The Beach / Drew Mandel Architects" 24 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/518930/house-in-the-beach-drew-mandel-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.