the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Place de la République / Mateo Arquitectura

Place de la République / Mateo Arquitectura

Place de la République / Mateo Arquitectura

Josep Lluis Mateo / Mateo Arquitectura shared with us their entry for the restricted competition for the Place de la République in Paris, France.

More information after the break:

Place de la République as an urban space Increasing pedestrian space Pavements and everyday urban uses and contacts Spaces of movement but also of rest The great monumental plaza also has its domestic side The place of representation of ritual and abstraction, but also of people At once oasis and agora

Place de la République as public space

Transforming a traffic junction into an urban space means, firstly, reducing the impact of road traffic. According to studies carried out by our traffic engineers, based on available data, it is possible to reduce 7-8 lanes to 4-5. It is also possible to avoid vehicular traffic around the monument.

Having addressed the traffic, the challenge is to transform the place into an urban space.

1. Pavements and plaza

We propose a substantial increase in pavement space, concentrating all specifically urban flows (buses and taxis) around its edge. The pavement, transformed into a boulevard, would then be able to accommodate both pedestrian traffic and the kiosks and galleries that house the overflow of ground-floor businesses, as well as being a place for people to sit and rest.

The central plaza, also enlarged, would be of a different nature: a space for demonstration and representation that can coexist with the more domestic, ludic presence of nature. Monument esplanade, garden.

2. The plaza: unity and diversity

The plaza, a long space running NW-SE, takes in three different urban moments. These characteristics call for specific attention to create a figure that is designed to be unitary but also special, contextual and varied.

2 The small salon

At its north-west point (rue Boulanger, bvd St Martin, …), the plaza meets the pre-Haussmann city, with its finer grain and less geometrical monumentality. Our response is the small salon; earth makes an appearance at ground level, with emphasis on the urban continuity of bvd St Martin-rue Boulanger. The idea of the paving is to establish continuities between the city and the plaza. Traffic, though a real presence, could be studied and eliminated at certain points to ensure pedestrian continuity.

2B The centre of the monument

The centre of the place, at present a small island amid the flow of traffic, is marked by movement. We propose constructing a base for it, a podium which, with a slight slope, accentuates the volcanic composition of the object and allows people to walk around it, establish a direct relation with it and rest in its shelter.

2C The esplanade

The most abstract boundary would be on the three-pronged Haussmann layout: bvd Voltaire, République, bvd du Temple. This is the site of the big demonstrations that characterize the place. We propose the construction of a great petrous esplanade, with a 2.5% gradient, at the far edge of which people would be naturally higher (2 m) than the traffic, which would pass under foot without being seen. A break in section near the end would allow the introduction, in the English landscape tradition, of a ha-ha, an invisible railing, offering views from the esplanade of the spectacle of the vanishing points of the boulevards, with the great petrous base as the only foreground.

The great esplanade constitutes the dialectical counterpoint with the small salon, at the same time ensuring continuity with the symbolism of the monument.

PLACE DE LA RÉPUBLIQUE Restricted competition

2009 – Paris

Site: Paris Surface: 34.000 m2 Author: Josep Lluís Mateo

External collaborators: Lighting concept: Artec Landscaping: d’Ici-là Structure / Installations: EGI (Enginyeria i Gestió d’Infrastructures) Video: Tiago Camara

About this author
David Basulto
Author

See more:

Articles
Cite: David Basulto. "Place de la République / Mateo Arquitectura" 04 Mar 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/51859/place-de-la-republique-mateo-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.