the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Nicolas Loi
  6. 2013
  7. Tunquén House / Nicolas Loi

Tunquén House / Nicolas Loi

  • 01:00 - 12 June, 2014
Tunquén House / Nicolas Loi
Tunquén House / Nicolas Loi, © Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

© Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal + 33

Text description provided by the architects. The house is locates in the beach area of Tunquén, central coast of Chile, in an almost flat site near the sea. From the ground level of the site, the views to the sea are limited, so the first design choice was to locate the most important areas of the house in the first level, from where the sea and the beach can be seen more easily.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

The living area, kitchen, dining room and main bedroom are located in the first floor, as an uncovered terrace. This open terrace separates the public area from the private one, and is enclosed by 3 sides, thus protected from the strong wind of the area. This terrace also allows the sun that comes from the back of the house to illuminate the main areas from the sides. An exterior stair links the terrace with the garden. The children bedrooms, guest bedrooms, and the parking areas are located on the ground floor.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

The design of the project aims to achieve no more than a logical distribution of the spaces, and a logical relationship with the context. The final design is the result of the construction technique of the wood; as a wooden box or pallet is built, the spaces of the house are created through the stacking or cross junction of one wood element with the next one that follows on the wood construction logic. The result is that the structural wood elements are the ones that generate the architectural design, and the architecture as “design” tends to “disappear” and become “construction”. In that regard, int is intended that architecture “eliminates” rather than “aggregates”, becoming more a reductive technique rather than an additive one, so the construction technique becomes the main character in the final result.

First Floor Plan
First Floor Plan

The construction logic of the wood, through columns that are close among themselves, with short beams, and short cladding between the columns, allows for the correct performance of the material, avoiding deformations. The column system allows transparency to generate sea views to the south and to allow the sun light to come from the back or north side. (The sun comes from the north on the southern hemisphere). Apart from the main structure, 2 secondary structures are added: in the service areas, such as kitchen or bathrooms, short cladding walls are located between columns, and in the public areas wooden louvers between columns are located to avoid sun excess from the north and to allow some privacy from the neighbors views. 

View the complete gallery

About this office
Nicolas Loi
Office
Cite: "Tunquén House / Nicolas Loi" 12 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/514490/tunquen-house-nicolas-loi/> ISSN 0719-8884