the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Portugal
  5. Alexandre Marques Pereira Arquitectura
  6. 2007
  7. Palacete do Relógio Renovation / Alexandre Marques Pereira Arquitectura

Palacete do Relógio Renovation / Alexandre Marques Pereira Arquitectura

  • 01:00 - 11 June, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Palacete do Relógio Renovation / Alexandre Marques Pereira Arquitectura
Palacete do Relógio Renovation / Alexandre Marques Pereira Arquitectura , © Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

© Pedro Ferreira © Pedro Ferreira © Pedro Ferreira © Pedro Ferreira + 28

  • Architects

  • Location

    Cais do Sodre, 1200 Lisboa, Portugal
  • Project Architects

    Alexandre Marques Pereira, Manuel Tainha
  • Project Team

    Tânia Campos, Helena Arguelles, Daniela Decca
  • Project Area

    2723.0 m2
  • Project year

    2007
  • Photography

    Pedro Ferreira
  • Structures

    José Pedro Venâncio, Betar, estudos e projectos
  • Electrical

    Multitec- Consultores Técnicos Associados Lda.
  • Plumbing

    Betar, estudos e projectos
  • Mechanical

    Multitec- Consultores Técnicos Associados Lda.
  • HVAC and Acoustics

    Multitec- Consultores Técnicos Associados Lda.
  • Client

    Administração do Porto de Lisboa, APL
  • More Specs Less Specs
Pre-existing. Courtesy of Alexandre Marques Pereira, Arquitectura Unipessoal, Lda.
Pre-existing. Courtesy of Alexandre Marques Pereira, Arquitectura Unipessoal, Lda.

Text description provided by the architects. The Palacete do Relógio building, located in Cais do Sodré facing the Tagus river square, is a small project that includes a clock with the official time and the palace itself, built in the early twentieth century, in the early years of the Republic, to house the headquarters of the Port of Lisbon. The building was designed in late "Beaux Arts" style.

© Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

After several decades of service, and after the transfer of the administration of the Port of Lisbon, this building remained abandoned for several years before its renovation was decided ten years ago, including the layout of the entire area, for the installation of European agencies. The overall project was by Manuel Tainha.

© Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

In general, the palace plays a central role in defining a new twist for Tagus river square, setting the east side for the European Maritime Security Agency, and the west side for the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. The main programmatic functions of the palace are support areas for both agencies, such as technical spaces, work spaces, and meeting rooms, with a special emphasis on the restaurant / dining room on the top floor, and its kitchen on the floors below.

© Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

The design strategy is relatively simple to explain but complex to build. The main idea arose from the structure of the abandoned building, with its double height central atrium, from which we recovered and built on this idea, adding more height and redesigning the whole. Two iron and glass lifts were introduced, one inside and one on the outside atrium facing the square and the Tagus river.

© Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

Regarding the choice of materials and colors, the idea was generated from a contemporary design, with a reinterpretation of comfort and character, both on the exterior and the interiors of the Beaux Arts. In this sense and to dramatize this strategy, we chose to reduce the use of exterior color, privileging white, black and gray, leaving the color to interior spaces.

© Pedro Ferreira
© Pedro Ferreira

Thus, we could say that the new and renovated palace, a part of existing memories, adds other reminiscences such as the Lisbon lifts and the relationship with the landscape to the south, with magnificent views of the Tagus estuary.

Section AA
Section AA

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palacete do Relógio Renovation / Alexandre Marques Pereira Arquitectura " [Reabilitação do Palacete do Relógio / Alexandre Marques Pereira Arquitectura ] 11 Jun 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/513232/palacete-do-relogio-renovation-alexandre-marques-pereira-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.