the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Mexico
  5. Arkylab
  6. 2011
  7. Dae Student Building / Arkylab + Mauricio Ruiz

Dae Student Building / Arkylab + Mauricio Ruiz

  • 01:00 - 7 June, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Dae Student Building / Arkylab + Mauricio Ruiz
Dae Student Building / Arkylab + Mauricio Ruiz, © Oscar Hernández
© Oscar Hernández

© Ana Rangel © Oscar Hernández © Ana Rangel © Oscar Hernández + 33

  • Architects

  • Location

    Avenida Eugenio Garza Sada, Barranquilla, Aguascalientes, Mexico
  • Architect in Charge

    Luis Morán (Arkylab) y Mauricio Ruiz
  • Project Year

    2011
  • Photography

    Oscar Hernández, Ana Rangel
  • Collaborators

    Christian Mujica, Omar Padilla, Cynthia López, Ricardo Ramírez, Elena González, Griselda Torres y Hugo Lamas.
  • Structures

    José Ángel Ortiz Lozano
  • Project Management

    CB Richard Ellis
  • Client

    Tecnológico de Monterrey Campus Aguascalientes.
  • More Specs Less Specs
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

Text description provided by the architects. On a college campus, the architecture and the landscape should merge into a recognition and enjoyment of human capabilities, even more so in sports and cultural activities. In that effort, the DAE building (Student Affairs) at ITESM Aguascalientes Campus, proposes to create a platform that highlights this experience by integrating diverse activities, all contained in a large box, a container of talent, a monoblock with an envelope of effervescent tone showing the cumulus of spirits through the passage of light. 960 circular perforations are transformed in the course of the day, giving a dynamic target to the architectural static object.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

A fabric is generated with the rest of the campus as it recognizes its position, framing the great views of the city without blocking them from the rest of the buildings. It traces a compositional axis that is the spine of the project at different levels, adapting to the topography of the context, thus enabling universal accessibility.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The building is designed on different levels adapting to the topography of the site, and draws as axis a vertical integrating element through ramps that connect the entire system, while generating a balcony at the top that becomes a window to the city​​.

Section
Section

This distributor space acts as an open street to the sky, with natural light and ventilation for all the spaces that make up the program. Adequate cross ventilation is created due to the spaces that allow the openings on the south facade, generating an interior comfort requiring no mechanical or electrical systems, which minimizes the energy consumption.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The DAE building becomes an effervescent energy box of dynamic transformation.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dae Student Building / Arkylab + Mauricio Ruiz" [Edificio Estudiantil Dae / Arkylab + Mauricio Ruiz] 07 Jun 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/513154/dae-student-building-arkylab-mauricio-ruiz/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.