the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2013
  7. GG Bioclimatic House / Alventosa Morell Arquitectes

GG Bioclimatic House / Alventosa Morell Arquitectes

  • 01:00 - 3 June, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
GG Bioclimatic House / Alventosa Morell Arquitectes
GG Bioclimatic House / Alventosa Morell Arquitectes , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 16

  • Architects

  • Location

    Santa Maria de Palautordera, Spain
  • Project Architects

    Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa, Xavier Morell
  • Project Area

    111.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

    Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. A commission with very clear premises: very tight budget, deadlines, and an energy-efficient construction.

Plan
Plan

With these starting points, we decided to design a completely prefabricated wooden modular construction that arrives at the site without the need for subsequent finishes, and is flexible enough to adapt to the morphology of the site. At the same time, we made a bioclimatic study and established design strategies to continue to improve comfort and reach the requirements in terms of energy demand established by passivhaus. These requirements, along with the transport limitations of prefabricated construction, generate 6 modules that adapt autonomously to the site respecting and framing the existing trees.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The interstitial space that joins them transforms based on comfort and the use of its inhabitants, becoming a solar collector during the winter with a greenhouse effect, and a covered outdoor terrace linked to the garden during summer.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The use of wood as the main material, for finishes and structure, makes us work almost exclusively with a single specialized industry and allows us to optimize the construction details and costs. At the same time we got the new construction to integrate and merge with the natural surroundings of Montseny characterized by its rich vegetation.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

All of these strategies along with the use of an envelope with a high thermal resistance generate unbeatable features:

© Adrià Goula
© Adrià Goula

- Reducing the ecological footprint due to the use of materials found near the area where we built. The materials are natural, recycled and with a minimal natural impact (fir wood, cellulose, ...)

© Adrià Goula
© Adrià Goula

- We avoid condensation by using breathable materials.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

- Reduction of 76.77% of the energy demand for heating compared to a house with a traditional construction and the same project features. The home is energy efficient.

View the complete gallery

About this office
Cite: "GG Bioclimatic House / Alventosa Morell Arquitectes " [Casa Bioclimática GG / Alventosa Morell Arquitectes ] 03 Jun 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/511922/gg-bioclimatic-house-alventosa-morell-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.