We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shugoin / LOVE architecture and urbanism

Shugoin / LOVE architecture and urbanism

© Katsuhisa Kida © Katsuhisa Kida © Katsuhisa Kida © Katsuhisa Kida + 20

More SpecsLess Specs
© Katsuhisa Kida
© Katsuhisa Kida

Text description provided by the architects. The site is in a city block between a highway and a shopping street and resembles a sandbank. In Syugoin, adjustment of the public-private relationship was attempted in two different dimensions: (1) a dynamic approach to activate the public and private by new boundaries, and (2) a static approach to being public.

Floor Plan
Floor Plan

The building was built with the upper limit of building coverage, 80%. Instead of using the remaining 20% as a common space, the area is open to the public as a pass-through passage to connect the north and south sides of the town. Two entrances for the residences are made on the north and south sides. Four blocks of residences are connected with only two staircases, in order to keep an open sky view. By spatially making the staircases and balconies in the pass-through passage area, an option to pass by or a dynamism for meeting with various people are simultaneously created, involving passersby, shop visitors, shop workers, people who leave or arrive at the residences, and residents who stay on the balcony.

© Katsuhisa Kida
© Katsuhisa Kida

For the south and north facades, openwork bricks and running bond bricks are used, respectively. As a result, the only indications that the passage goes through to the next street are the gaping holes in the privacy-protecting walls along the streets.

© Katsuhisa Kida
© Katsuhisa Kida

Such exterior adjustments of relationships are also effective for interiors. Each household has two types of openings with different natures: one faces towards the street with openwork bricks and aluminum sashes, and another faces towards the pass-through passage with wooden sashes. The former shuts out the chaotic townscape, while allowing dot-shaped lights to go through, resembling sunlight passing through leaves. Meanwhile, around the latter, plaster walls, and beyond, discolored bricks, rough joints, plated metal handles, curtain pipes, and so on can be seen.

Section
Section

A building that organizes all relationships among residents, users, as well as passersby and cars, by manipulation of building boundaries, will be rooted in the town someday. When high quality individuals gather, true publicity will be born.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shugoin / LOVE architecture and urbanism" 29 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509970/shugoin-love-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.