the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Sweden
  5. Skälsö Arkitekter
  6. 2013
  7. The Lime Barn / Skälsö Arkitekter

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Lime Barn / Skälsö Arkitekter

  • 01:00 - 31 May, 2014
The Lime Barn / Skälsö Arkitekter
The Lime Barn / Skälsö Arkitekter, © Anna Sundström
© Anna Sundström

© Anna Sundström © Bruno Ehrs © Anna Sundström © Anna Sundström + 17

© Anna Sundström
© Anna Sundström

Text description provided by the architects. The Bungenäs Lime Barn was built as a part of the former lime stone quarry in 1910. Its two brick ovens make it one of the most characteristic buildings in the area of Bungenas. It played a very important role for the lime stone industry; After the stone was burnt in the tall ovens, it was stored in the barn before shipping.  

© Bruno Ehrs
© Bruno Ehrs

1963, the area of Bungenäs was taken over and used by Swedish military, the lime stone industry stopped and the barn was abandoned.

Elevation
Elevation

The winter 2013 a carefully conversion and restoration of the barn began, in summer time the same year it was ready to open. The former lime barn now contains a restaurant, bar and art gallery.

© Bruno Ehrs
© Bruno Ehrs

The restoration was made to make as little impact as possible on the existing building. To make it function as a restaurant new structures were added, those are clearly shown as a new additional layer. They are almost freestanding and easily replaceable and expandable if necessary.

© Bruno Ehrs
© Bruno Ehrs

To get more light into the space the former wooden entrance doors are replaced by floor to ceiling glass doors, also here they are clearly shown as a new addition, carefully made and clearly adapted to the existing structure.

Floor Plan
Floor Plan

The barn contains one big room and new pine wood chairs are made to match the large scale of the interior space, the chairs are designed by Skälsö arkitekter in collaboration with Kristoffer Sundin.

© Anna Sundström
© Anna Sundström

The restauration and convertion was made by Skälsö Arkitekter.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Skälsö Arkitekter
Office
Cite: "The Lime Barn / Skälsö Arkitekter" 31 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509644/the-lime-bar-skalso-arkitekter/> ISSN 0719-8884