the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Seijo Peon Arquitectos
  6. 2013
  7. PL2 House / Seijo Peon Arquitectos y Asociados

PL2 House / Seijo Peon Arquitectos y Asociados

  • 01:00 - 30 May, 2014
PL2 House / Seijo Peon Arquitectos y Asociados
PL2 House / Seijo Peon Arquitectos y Asociados, © Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

© Tamara Uribe Photography © Tamara Uribe Photography © Tamara Uribe Photography © Tamara Uribe Photography + 26

  • Collaborators

    Tamara Uribe Manzanilla, Gabriel Mendoza Herrera
  • Constructor

    Juan Carlos Cervera
  • Interior Design

    D. I. Claudina Peon Puerto
  • More Specs Less Specs
© Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

Text description provided by the architects. This house’s terrain has a singular geometry, also is located in front of a lake, which is found southwestward. The fact that the best potential views are generated towards such a complicated orientation for sunlight at this latitude, results in a volume that opens to the environment but is protected to the sun incidence, generating a volume and a very special personality.

The client, a young and single businessman, wanted a modern house in which the relations with the context were maximize. From the beginning he asked us if the irregular geometry of the site and his alignment restrictions would suppose a complexity such as the house would be difficult to design. After a preliminary analysis, we answered that the idea of making a nice one floor house with all his requests and needs would be doable, but clearly the project wouldn’t be conventional.

The program has one bedroom, living room, dining room and kitchen, a large terrace and a pool as social area, and service areas. The program analysis and the site’s geometry were the ones that helped us to draw the first guidelines for the proposal, this followed by the search of creating a house adapted to make different kinds of social events… the client’s prior interest.

© Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

The house’s main access is across the terrace, following the diagonal main axis that crosses the site and from this one are unfold the main spaces; this axis also works as division between the service spaces and the served ones. The living room, the dining room and the kitchen are conceived like a single space integrated (and can be separated) with the bedroom and the terraces.

© Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

The service areas are located on the site’s irregularities. The main bathroom can be integrated to the bedroom when the bed's bedside opens, so the whole space turns into a semi-social area in which you can enjoy the view, watch TV, etc…

© Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

Since the main view of the house (to the lake) has southwest orientation, we created a great wall that works as a protection to the sun and allows a complete visual integration with the context through a lower window. For this it was needed to generate air chambers thermally isolated… thereby, taking advantage that the client is a partner of a company of steel structures, we proposed a concrete block wall covered with steel panels that generates multiple air chambers and shadows (by being embossed). This way are generated three air chambers across the wall… obviously it helps significantly to thermal comfort, also generates an element of significant sculptural presence.

© Tamara Uribe Photography
© Tamara Uribe Photography

The basement of the houses is ”sculpted” in a way that generates different levels and the body of water. This body of water generates the pool, the water mirror on the access and a water canal that goes inside the house –crossing it- and coming out adjoin the main bathroom. In this way the water becomes a fundamental element in the composition that gives sense to many areas and allows that through this you can get to practically any space.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Seijo Peon Arquitectos
Office
Cite: "PL2 House / Seijo Peon Arquitectos y Asociados" 30 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/509266/pl2-house-seijo-peon-arquitectos-y-asociados/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments