the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bank
  4. Sweden
  5. 3XN
  6. 2014
  7. Swedbank / 3XN

Swedbank / 3XN

  • 00:00 - 26 May, 2014
Swedbank / 3XN
Swedbank / 3XN, © Adam Mõrk
© Adam Mõrk

© Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk © Adam Mõrk + 26

  • Architects

    3XN
  • Location

    Landsvägen, Sundbyberg, Sweden
  • Area

    45000.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Engineer

    P O Andersson Konstruktionsbyrå AB, Ikkab, Hillstatik
  • Landscape architect

    LAND Arkitektur AB
  • Interior decoration

    Tengbom (3XN has been responsible for the foyer)
  • Project Manager

    FORSEN PROJEKT AB
  • Client

    Humlegården Fastigheter
  • Tenant

    Swedbank
  • Area

    45,000 m2 with up to 2.500 office spaces (35,000 m2 office, 10,000 m2 parking)
  • More Specs Less Specs
Swedbank / 3XN, © Adam Mõrk
© Adam Mõrk

Text description provided by the architects. 3XN’s design for Swedbank is an innovative interpretation of the core values of the organization; Openness, Simplicity and Care – all materialized in a modern office space with emphasis on transparency, Scandinavian simplicity and a dynamic social environment. Thus the architecture is based directly on the organization's profile as at once a solid, financially sound and modern bank interpreted through 3XN's philosophy about behavior and architecture.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

An elegant triple-V solution

The architectural theme is a folded triple-V structure, that breaks up volume and creates an inviting democratic environment in and around Swedbank’s new head office building. First and foremost the triple-v solution means that the employees are located closer to each other on undisturbed working islands than in a traditional office wing. That contributes to shorter distances, good internal communication, visual contact and knowledge sharing between departments. The location of the atria on the outside emphasises the organisation’s extrovert attitude, bringing daylight in and providing a view out from the offices. A compact building is also created with a smaller overall surface, reducing energy consumption.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The legs of the Vs are linked across the atria by open footbridges springing from floor to floor, making them more than internal shortcuts with extra office space and providing visual contact – they also create variation between the floors. The office floors thus feature openness and varying spaces designed to ensure a healthy working environment with a clear, human scale in a large building.

Section
Section

The light triple-V structure breaks up volume and creates an inviting democratic environment in and around Swedbank’s new head office building. The two lowest floors have a restaurant, conference facilities and reception area with glass facades, to emphasise their semi-public functions and the organisation’s openness to its surroundings.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

Architecture that facilitates interaction and visual contact

Inside, visitors and staff are met by two sculptural spiral staircases that form the hubs of the buildings. Their design invites them to be used, a means of architecture facilitating interaction and visual contact plus the opportunity to see the building in a different perspective – and providing exercise.

Section
Section

The triple-V structure with up to 7 floors of offices is built over the two lowest floors, creating a partially covered portico, where it extends over the base. The division of the facade complements this functional arrangement and decoratively breaks up the vertical surface into more compact geometric units.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The trading floor is the very heart of the building and is placed directly above the public areas. The high intensity and condensed interior of the trading floor is contrasted by the high ceilings.

The other floors of offices are open plan in the tips of the Vs, organised as desk islands, with service facilities grouped in a central axis running through the building. The axis provides a natural corridor as the shortest route through the building, and creates a natural division into smaller spaces as a room within a room. By grouping kitchenettes, wardrobes, lounge areas etc. into the axis, spaces for informal meetings and discussions are created.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

The offices feature three types of office environment: traditional, fixed office spaces, a number of flexible office units used as temporary workstations for visiting colleagues, and a series of touch-down spaces for quick, informal team meetings. The flexible and varied interior design creates dynamism throughout the day, ensuring that the best possible facilities are provided for changing professional and even social requirements.

The building also boasts 3 roof terraces, to provide Swedbank staff with a recreational zone with a fantastic view.

© Adam Mõrk
© Adam Mõrk

Swedbank’s sustainability strategy is highly ambitious. The new Headquarters has received a Gold certification from the Swedish sustainability rating system, the ‘Miljöbyggnad’. This supports Swedbank's core value ‘care’ that furthermore covers social sustainability.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Swedbank / 3XN" 26 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/508936/swedbank-3xn/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.