the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Taller Estilo Arquitectura
  6. Tree House / Taller Estilo Arquitectura

Tree House / Taller Estilo Arquitectura

  • 01:00 - 22 May, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Tree House / Taller Estilo Arquitectura
Tree House / Taller Estilo Arquitectura, © Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

© Alberto Cáceres Centeno © Alberto Cáceres Centeno © Alberto Cáceres Centeno © Alberto Cáceres Centeno + 29

  • Architects

  • Location

    Merida, Mexico
  • Project Architects

    Víctor Cruz Domínguez, Atahualpa Hernández Salazar, Luis Estrada Aguilar
  • Collaborators

    Silvia Eugenia Cuitún Coronado, Pedro Manuel Quintal Ruz, Andrea Matilde Marrufo Ruiz
  • Project Area

    149.0 m2
  • Photography

    Alberto Cáceres Centeno

Text description provided by the architects. Living in the environment. From the first visit to the site where the Tree House is located, three premises for the project were evident, "the permanence of an ancient Zapote tree, the need for more openness in the space, and to cause the least impact on the natural and built environments."

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

The existing structure that would have solved the previous requirements, would not cover the needs of the new inhabitants without making drastic changes.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

The design led us to create a home that more than living with the environment, LIVES IN THE ENVIRONMENT. It not only respects the natural and built contexts but makes them an essential part of its character.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

The space was optimized reusing the entire existing structure, rearranging the areas and creating apertures capable of incorporating natural ventilation and lighting favorable for each area of ​​the house, despite its unfavorable orientation.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

The new building was added on the east side, between the Zapote tree and the existing building, thus defining two exterior areas, a cozy and intimate central courtyard that allows public areas to open to the north and east, and a wide backyard surrounded by the greenery of the immediate context, where the tree is the protagonist along with the circular pool, playing with the curved shapes of the building that enable us to keep the tree.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

Both green areas allow any room of the house to have contact with the outside, creating the feeling of living outside but with all the advantages and comfort of the interior. A new upper floor houses the master bedroom, which literally seems to float on the branches of the zapote.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

The Tree House in full, due to sliding glass walls, can be interpreted as a terrace where the boundaries between interior and exterior become blurred or practically nonexistent, a quality that is valid for both social and private areas.

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

Another important element was to incorporate comprehensive design furniture in different areas, whether in closets, kitchen, bathrooms, allowing the spaces to be fully optimized. 

© Alberto Cáceres Centeno
© Alberto Cáceres Centeno

All exterior walls and pool are finished with polished white cement prepared with "chucum" water, a traditional technique used in the area that creates an impermeable surface with greater durability without paint, while inside we respect the traditional materials, which in some cases were reinterpreted with a more contemporary aesthetic. Such is the case of the mosaic cement floors. The existing ones were reused in the first corridor, and on the rest of the ground floor they were changed by the same kind of flooring but with a solid color. Upstairs we used wood floors (bamboo inside and Dzalam outside) to reinforce the idea of the Tree House.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The result is a renovation that optimized the entire existing structure, respected its environment making it part of the design itself, and changed the image of a worn house for one that is totally contemporary and respectful of its past.

Cite: "Tree House / Taller Estilo Arquitectura" [Casa del Árbol / Taller Estilo Arquitectura] 22 May 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/508017/tree-house-taller-estilo-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments