the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. FORM | Kouichi Kimura Architects
  6. 2014
  7. Tuneful House / FORM/Kouichi Kimura Architects

Tuneful House / FORM/Kouichi Kimura Architects

  • 01:00 - 20 May, 2014
Tuneful House / FORM/Kouichi Kimura Architects
Tuneful House / FORM/Kouichi Kimura Architects, © Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

© Yoshihiro Asada © Yoshihiro Asada © Yoshihiro Asada © Yoshihiro Asada + 26

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

Text description provided by the architects. The site is located at a corner of the residential area where old and new houses are mixed together. The client has requested to build a house for their enriched lives at an ordinary cost.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

The reclusive external appearance, induced by the surrounding environment, is composed of the vertical walls that stand at both sides, the longitudinal opening, and the eaves that accentuate horizontal line. It blends with the surroundings and yet gives a peculiar feel, implying that the house includes a unique space.

Floor Plan
Floor Plan

Entering at the front door appears a room separated by the sliding doors that have rectangle slits. It is used as the music room. The rhythmically laid out slits create atmosphere that matches the room.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

In contrast, by closing the sliding doors, the room is connected with the entrance, hall, and passage, functioning as a unified, visually expanded space. On the second floor, the living-dining room is planned. Various space renderings are provided in this single room. The room contains a wall which dimly reflects light from the top light and thus its texture is highlighted. This is a structural wall, and also an element that divides the space. By dividing the room, it has brought about migratory traffic that creates a fascinating sequence.

Section
Section

In addition, the carefully placed table, bench, and lighting fixture provide beautiful life scenes. Such visual effects and light renderings are also planned around the staircase located at the opposite side. The planting space at the staircase modestly separates the staircase and the atrium to give a pleasant distance between them. The wall with warm wood surface and the light dispersed through the wooden louver gently embrace the space to produce comfortable lives.

© Yoshihiro Asada
© Yoshihiro Asada

What enhance this house are neither the elaborate details nor expensive materials, but the spatial composition resulted from the visual effect.

View the complete gallery

About this office
FORM | Kouichi Kimura Architects
Office
Cite: "Tuneful House / FORM/Kouichi Kimura Architects" 20 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/506914/tuneful-house-form-kouichi-kimura-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.