the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Russia
  5. NextOffice–Alireza Taghaboni
  6. 2013
  7. Kouhsar Villa / Next Office–Alireza Taghaboni

Kouhsar Villa / Next Office–Alireza Taghaboni

  • 01:00 - 15 May, 2014
Kouhsar Villa / Next Office–Alireza Taghaboni
Kouhsar Villa / Next Office–Alireza Taghaboni, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 20

  • Design Development

    Roohollah Rasooli
  • Design Associates

    Masoud Saghi, Farideh Aghamohammadi
  • Structural Strengthening Consultant

    Vahid Gharekhani nia
  • Mechanical Consultant

    Houfar Esmaeeli
  • Electrical Consultant

    Nina Amooshahi
  • Landscape Consultant

    Babak Mostofisadri
  • Supervision

    Masoud Saghi, Roohollah Rasouli
  • Construction

    Ejraye Khas Office
  • Graphic & Presentation

    Hiva Farajpour Bakhtiari, Farzad Kafaee, Asal Karami, Sepideh Sarrafzadeh Zargar
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Our initial intention for the project was in fact to problematize the connection amongst form, space, and structure. The project came to our studio after a year of being on hold due to the client’s dissatisfaction.

Section
Section

The skeleton and barrier walls of the structure were thoroughly constructed. There was a central, octagonal void surrounded by columns, which was exactly what had made the client unhappy due to its shape and size, this void could not exhibit the wide, bright interior he desired.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

We realized the only way to revive the project was to take this problem as an opportunity rather than an obstacle to progress. Accordingly, expanding the central void and discarding the southern part of the balcony provided a wider view of the landscape. Next, we enhanced the structure and attached the south cantilever to the existing balcony. Doing this, and removing the lateral slabs and gazebo roof structure, transformed the overall volume to a cubic form.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Next, the southern-facing façade wall stretched in an elastic manner towards the interior void, where it covered the columns and made a smooth connection between in and out. This allowed the southern wall to perform a fundamental role as a flexible element that not only responded to structural necessities, but also attempted to engage with the aesthetics, functionality, and spatial organization of the both interior and exterior.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

In the end, the façade’s surface would satisfy the requirements of the plan and insert a sense of dynamism and fluidity throughout the house. This organizational strategy would propose a body in which a strong vacuum action applied to the façade could convey the light, air flow, and vistas inwards to demonstrate the innovative qualities of this highly distinctive work.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Preface:

The house would rest in a wide landscape, capturing the delightful vistas of the Alborz Mountains in the background. Considering structural constraints, the design strategy followed a path by which the initial skeleton could be transformed to encompass pure cubic volume that made it distinctive in its neighborhood. The outcome was a cube, hosting an elastic façade that resulted from a dynamic vacuum tension on the southern face. Stretching the façade towards the void and columns did not merely meet the structural necessities, but also provided spatial qualities for both the interior and exterior.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The building was named Kouhsar (“mountain” in Persian) to recall the old name for the location of the house.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Structure:

_A roof with a span of 20 meters had to be covered. Initially, structural methodology attempted to apply the façade surface as a barrier wall connected to the load-bearing system.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

_The overall structure was calculated and modeled with structural software. Next, for the manufacturing process, vertical trusses where designed to fit the architectural form. Later, vertical and horizontal CNC milled surfaces were located on the trusses (each 50 cm). Between each, two surfaces were filled with polystyrene sheets.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

_Based on a structural study, a net of armatures was placed on the CNC milled sheets, then a thin metal mesh of 5 cm x 5 cm was attached to the net. Shot Crete concrete was then shot onto the resultant assembly.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

_To avoid any probable cracks, a plastic mesh covered the whole façade skin. Finally, finishing jobs were performed to smooth the final surface before it was painted by Jotun Color.

View the complete gallery

About this office
NextOffice–Alireza Taghaboni
Office
Cite: "Kouhsar Villa / Next Office–Alireza Taghaboni" 15 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/505562/kouhsar-villa_next-office-alireza-taghaboni/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments