the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Poland
  5. KWK PROMES
  6. 2009
  7. Outrial House / Robert Konieczny KWK Promes

Outrial House / Robert Konieczny KWK Promes

  • 01:00 - 13 May, 2014
Outrial House / Robert Konieczny KWK Promes
Outrial House / Robert Konieczny KWK Promes, Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes
Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes

Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes + 20

Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes
Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes

Text description provided by the architects. A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house. Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath. When the whole was ready, the client came up with another request, to create some space for a small recording studio and a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building.

Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes
Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes

 This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer garden while remaining a safe, internal zone within the building.

Diagram
Diagram

 This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes
Courtesy of Robert Konieczny KWK Promes

The studio was created in a similar way as the conservatory, but in order to ensure work comfort for a rock musician, it was isolated from the rest of the house by shifting it upwards.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "Outrial House / Robert Konieczny KWK Promes" 13 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/504899/outrial-house-robert-konieczny-kwk-promes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.