the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Vicens + Ramos
  6. 2004
  7. Single-Family Home in Las Encinas / Vicens + Ramos

Single-Family Home in Las Encinas / Vicens + Ramos

  • 01:00 - 13 May, 2014
Single-Family Home in Las Encinas / Vicens + Ramos
Single-Family Home in Las Encinas  / Vicens + Ramos, Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

© Eugeni Pons Courtesy of Estudio Vicens+Ramos Courtesy of Estudio Vicens+Ramos Courtesy of Estudio Vicens+Ramos + 10

  • Architects

  • Location

    Madrid, Spain
  • Architects in Charge

    Ignacio Vicens y Hualde, José Antonio Ramos Abengózar
  • Project Year

    2004
  • Photographs

  • Collaborators

    Fernando Gil, Desireé González, José Ángel Nieto, Jesús Gómez, Roberto R. Paraja, Agustín Toledano
  • Project Management

    Antonio Muñoz
  • Quantity Surveyor

    Ricardo Alberca
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

Text description provided by the architects. The construction of this single-family home was carried out on lot #26 of Las Encinas Neighborhood, in Pozuelo, Madrid. The lot, with a surface area of 14,077.83 m2, has a trapezoidal shape, with access from its southern end. Its borders have the following dimensions: 160.52 m to the north; 58.36 m to the east; 187.33 m to the south; 102.45 m to the west.

Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

We decided to place the house near the access street, so that most of the lot could be used with privacy.

Conceived as a “geode”, the massiveness it presents with its large blasted granite cladding contrasts with the glass, which appears as a “hole within a rock, covered by a generally crystallized substance”. Nevertheless, this “geode” is not natural. Instead, the hand of man intervenes in it, and leaves its mark with the vertical fissures found on the blasted granite...

Floor Plan 0
Floor Plan 0

The house develops around two floors and one basement, and is inscribed in a 35- by 20-meter rectangle. The southeast corner of the basement has an overhang so as to create an entrance to the garage that is set in with respect to the general alignments of the house. In that set-in space we also find the entrance for the service staff, with a staircase that goes up to the first floor from the games room; next to the entrance we also find a small lift directly communicated with the pantry.

Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

The garage allows for the comfortable parking of ten vehicles, and the space dedicated to the building utilities is right next to it. From the garage the home can be accessed through a pivoting door. The hall, with the main staircase and the elevator that provide communication with the upper floor is illuminated through a glass wall that allows for the vision of a sunken garden courtyard. The indoor pool looks out onto this courtyard, with a space for sauna. From the hall one can also access a projection room and a storage room.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The main entrance, through the ground floor, is accessed from the exterior parking courtyard through an offset that creates a low porch excavated within the constructed volume. The entrance hall has a double-height ceiling and a staircase and elevator open up to it, with skylights. The south bay of the building is used for the house service, and includes a guest bathroom, service living room, office, kitchen, pantry, washing room, and dinnerware and glass storage. It also has access to the basement stairs and the service staircase that goes to the upper floor.

Floor Plan 1
Floor Plan 1

The rest of the ground floor is occupied by the dining room, family room, a living room with a double-height section and skylights, a double-height office, and another porch that has also been excavated into the general volume of the house.

Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

The upper floor is dedicated exclusively to bedrooms. The main staircase allows access to a hall that, on one hand, looks down into the void above the entrance hall, and on the other hand, opens up to the landscape through three openings in the form of courtyards, always set back from the perimeter of the general prism.

Courtesy of Estudio Vicens+Ramos
Courtesy of Estudio Vicens+Ramos

The master bedroom is found in the northeast corner. In the opposite corner we find the two guest bedrooms next to the service staircase, each with its own dresser, full bathroom and terrace. The rest of the plan is occupied by five bedrooms for the children, all of them with their own bathroom.

View the complete gallery

Cite: "Single-Family Home in Las Encinas / Vicens + Ramos" 13 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/504800/single-family-home-in-las-encinas-vicens-ramos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments