the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Dualchas Architects
  6. 2013
  7. Cliff House / Dualchas Architects

Cliff House / Dualchas Architects

  • 01:00 - 9 May, 2014
Cliff House / Dualchas Architects
Cliff House / Dualchas Architects, © Andrew Lee
© Andrew Lee

© Andrew Lee © Andrew Lee © Andrew Lee © Andrew Lee + 11

  • Structural Engineer

    Ipm Associates
  • Environmental Consultant

    An Cuilionn Consultancy
  • Drainage Consultant

    Jig Environment
  • Contractor

    James Macqueen
  • Client

    Mr Ian Mclean, Mr Robbie Pancic
  • Site Address

    Galtrigill, Isle Of Skye
  • Contract Value

    On Request
  • Annual Co2 Emissions / M2

    18.00 Kg/M2/Year
  • More Specs Less Specs
© Andrew Lee
© Andrew Lee

Text description provided by the architects. The site is located in North West Skye, overlooking Loch Dunvegan. It manifests itself as a contradiction: far reaching views to the North East and harsh winds from the South West. The constant is the horizon.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

An existing ruin marks the entrance situation of the croft, while the edge of the cliff locates the dwelling on its site high above the water's edge, giving the connecting path a distinguished end.

Floor Plan
Floor Plan

 In order to address the site conditions, the building consists of two volumes; one closed, the other open. The first contains all serving functions to support the main open rooms. Together a place is created that provides shelter and privacy whilst maintaining focus on its surroundings.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

 The building is first seen from the curved path as a wall in front of the dominant background. As the path unfolds and cuts deeper into the landscape, this relationship changes, with the building becoming the dominant focal point. This suspense is released upon entry. One wall of the main open volume is omitted and the visitor stands in front of a fully glazed screen atop of the cliff. The topography of the site allows the surrounding landscape to be experienced as a panorama. The built space ends with the horizon.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

 The geometry of the two volumes are not only offset in length but also in height. The voids created are fully glazed and the volumes and their location remain readable from the inside. They act as vistas, remaining open in the in-between and looking back on both the building and its setting. Additional light enters the dwelling at in its centre, between the exposed rafters running the full length of the building.

Section
Section

 While the typology of the building is specific to its surroundings, it was necessary to detail its appearance in a language that is commonly understood. Both the location and function of the two volumes are confirmed by the use of material. Caithness stone for the retaining wall and larch for the open plan main rooms. The height and hue of the horizontally laid courses correspond and merge both volumes into one building. The continuous horizontal plane of the polished concrete floor, acts to further blur the relationship between interior and exterior. As nature reclaims the site it is only the trampled grass of the path, that becomes domesticated in the landscape.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

On the interior, materials are omitted to give dominance to the characteristics of the site acting as a gallery filled with the objects and memories the client surrounds themselves with.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

 Living is a decision that is also defined by the choice of place. This dwelling seeks an answer through the specific means of architecture of how the qualities that make a place can be distilled into built matter in our times. The idea of contradiction, as expressed in the elementary geometry of the building, is not only a reminder of the isolation and mystery of its location but also of the rarity of being able to live amongst the drama of the ever changing atmospheric conditions in this part of the world: the reason behind a client’s decision to purchase a plot in the first place. The dwelling can only provide the frame.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

 How much building is required to inhabit a place?

View the complete gallery

About this office
Dualchas Architects
Office
Cite: "Cliff House / Dualchas Architects" 09 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/504062/cliff-house-dualchas-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.