the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. António Fernandez Architects
  6. 2013
  7. Fábio Coentrão House / António Fernandez Architects

Fábio Coentrão House / António Fernandez Architects

  • 01:00 - 8 May, 2014
Fábio Coentrão House / António Fernandez Architects
Fábio Coentrão House / António Fernandez Architects, © Jose Campos
© Jose Campos

© Jose Campos © Jose Campos © Jose Campos © Jose Campos + 40

© Jose Campos
© Jose Campos

Text description provided by the architects. As a project, the Fábio Coentrão House presented a unique challenge since its intention was to respond effectively to a demanding programme of a very personal nature for the building as a whole and individually for each space. The house is part of a subdivision still under development. The back of the lot faces a forested plot of land, and the house, integrated within an urban space with a strongly rural character, had every chance to serve as a different model. Different, individualized, unique, just as the owners wanted it to be.

Floor Plan
Floor Plan

The project initially sprang from the wish to obtain the lot in the least usual manner, albeit conforming to all legally stipulated requirements. The subdivision permitted the ground floor to have great depth. In this way, it was possible to design a house in which the spaces are interconnected and open onto interior courtyards at the centre of the polygon-shaped lot. Thus, open spaces were created within the enclosed space, expanding living areas, expanding spaces. The divisions make the most of the exterior space. And the exterior space as 'the container’s interior' possesses a dual 'outside-inside' living space'. Concepts intervene, hybrid spaces are created, capable of supporting an architecture that aims to be very personalized. The upper floor was much more constrained, limited by the regulations imposed on the lot to a rigidly drawn rectangular polygon. The project succeeded in subverting this constraint.

© Jose Campos
© Jose Campos

The idea of a house gutted by courtyards that sculpt the volumes and open new facades recreating spaces within spaces set the tone for the development of the project. The programme demanded even more and the concept gained momentum.

Section
Section

To ordinary passers-by on the street, the house invariably draws attention to itself through its strong presence: the black form vertically cut by mirrored polygons and the enclosing wall covered by black sheet metal polygons. For those who access the lot, the house reveals its glass frames, courtyards and transparencies; the black facade contrasts with the green grass and blue water of the pool onto which the living room opens.For anyone gaining access to the dwelling, the architectural interplay begins immediately by crossing the metal bridge with wooden slats and glass guards over the patio that illuminates the basement floor. The mirrored glass door lies hidden in the facade. The metal profiles thatrecreatetree branches on the side facade enliven the black coating. Vegetation proliferates at the back of the lot. For those entering the house, the interplay of spaces and different sensations begins.

© Jose Campos
© Jose Campos

A black staircase with floating steps and glass guard/wall stands out against the white walls and cabinets. The space is simple with a clear reading. The kitchen, containing custom furniture designed by the architectural firm, is extended by the courtyard that separates it from the living room. The living room, in turn, lives for the courtyard and extends to the wooden slats that mark the transition to the pooland the green grass of the back garden.On this floor, a second courtyard within the container, designed with graphics that provide privacy for the interior spaces, brings together the spaces that connect to the bedrooms, baths and office.Upstairs, the predominance of white in the private bath exudes light. The corridor leading to the suite is lined with closets and a set of mirrors that amplify it, creating yet another ecstasy of illusions.

Floor Plan
Floor Plan

The bedroom is versatile, permitting different vanishing points, opening up onto the lot's front with polygonal beams and towards the bedrooms’ courtyard through a large glass plane. The basement contains a cinema and games room facing the courtyard below that communicates visually with the dwelling's entrance.

© Jose Campos
© Jose Campos

In the outdoor areas, namely the courtyards and gardens, design simplicity was chosen for the paving materials, decking, granite slabs and cobbles, conferring a very minimalist reading to the spaces.

© Jose Campos
© Jose Campos

In this way, each space speaks for itself, is individuated. All are important, but one space does not attempt to superimpose itself on another. The house unfurls and thrives as a whole. All the spaces are different, all the spaces coexist and interact with one another. They are all necessary, but at the same time each one stands on its own, with a unique design. The dwelling thus possesses a distinctly strong character, where the enjoyment of the space, the visual play between compartments and pure delight of the house's living areas dominate. For the exterior, the house is black, cut by mirrors, and seems closed. And it's true! It encloses within itself a rather diversified set of small spaces, each one with a strong identity, all of them small containers of life.

© Jose Campos
© Jose Campos

View the complete gallery

About this office
António Fernandez Architects
Office
Cite: "Fábio Coentrão House / António Fernandez Architects" 08 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/503466/coentrao-house-antonio-fernandez-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments