Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Facade, Windows, GlassFernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Windows, Beam, HandrailFernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Facade, HandrailFernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Handrail+ 30

Mexico City, Mexico
Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Facade, Windows
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

Text description provided by the architects. The house is located in La Conchita neighborhood in the traditional district of Coyoacán. Basically, the house has been resolved in a T scheme; the basement and three levels belong to the main body and a double height glazed space to an appendix.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Image 23 of 30
Floor Plan

This four bedroom house program has got a kitchen, a dining room, a living room, a half bath and two open studios. In addition, the house has a guest room with its own bathroom located in the basement and a service area with bedroom and bathroom, laundry room, machine room in the third floor, 2 staircases connect every space. All developed in a total area of ​​490 sqm.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Facade, Windows, Glass
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

The land where the house is placed has a lot area of ​​488 sqm and 1.5 sqm lower lever down the street.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Column, Beam
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

All the structure has been solved with I steel beams. They create a set of rigid frames and turn almost all the walls as divisors, except those of white concrete in the garden floor level.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Image 30 of 30
Section

All exterior walls are white concrete. It is important to note that these side walls are attached to the metal frame, allowing depth and provide rigidity.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Image 10 of 30
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

The structure of the double height room is supported by circular section columns creating a trapezoidal prism. The access to the mezzanine is by a wooden and steel staircase and a metal and timber bridge that connect both spaces. The windows have been fixed with a vertical pattern of asymmetric angles (6 "x 4") providing verticality to the house. Both the dining room and the kitchen have one height and a half level because of its position beside the garden.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Windows, Facade, Handrail
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

To provide balance to the white concrete, floors on the ground facing the garden were designed in black matte slate.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Handrail
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

To balance out the coldness of the steel in matt black, the division screens and the mezzanine floor are made of natural pine wood unvarnished. Except for some slabs that have been left in white concrete, there are some covered with white plaster ceiling for recessed led luminaries.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Facade
Courtesy of Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias

Another difference in the concrete walls is that unlike the interior the facade was finished with shuttering hardwood board to match the textures of the timber screens.

Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects - Image 29 of 30
Elevation

Finally the house is intended to be raw but no so stern to live in.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Fernández Leal 62 / Raúl Peña A. Architects" 06 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502936/fernandez-leal-62-raul-pena-a-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.