the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Arkylab
  6. 2014
  7. Xafix House / Arkylab

Xafix House / Arkylab

  • 01:00 - 4 May, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Xafix House / Arkylab
Xafix House / Arkylab, © Oscar Hernández
© Oscar Hernández

© Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández + 50

  • Architects

  • Location

    Aguascalientes, Mexico
  • Architect in Charge

    Luis Morán
  • Project Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photography

  • Collaborators

    Christian Mujica, Mauricio Rubalcava, Cynthia López, Giselle Maragued, Hugo Lamas, Elena González, Javier Calzada
  • Structures

    José Ángel Ortiz Lozano
  • More Specs Less Specs
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

Text description provided by the architects. El sitio es un terreno regular de 12x25m en una zona alta al nor-poniente de la ciudad de Aguascalientes, con un frente oriente y con las características propias de esta región geográfica con un clima templado regular semi-seco y unos atardeceres privilegiados hacia el Cerro del Muerto.

Plantas
Plantas

Secciones Secciones Planta 2do Nivel Facade + 50

The site is a regular 12x25m field on a hill north-west of the city of Aguascalientes, with one facade facing east and with the characteristics of this geographical region, with a semi-dry and temperate climate, and privileged sunsets overlooking Cerro del Muerto.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The program responds to the needs of a family of 4. The program is zoned into levels, with the ground floor for social uses, the upper floor for bedrooms and services, and the roof for a working studio and a garden terrace.

Axonometric
Axonometric

The building is on the northern part of the property, freeing a garden to the south, which allows all areas of the house to overlook the garden and enhances the relationship between inside and outside. We generate a closed facade to the outside, displaying only vehicle and pedestrian access in a play of volumes offset from a vertical vertex that joins them.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

© Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández + 50

Inside, spaces are structured through a longitudinal axis, a double height space cut by a glass corridor that lets in light and turns itself into the spine from which to access each space of the program.

Section
Section

We take advantage of the site conditions to generate a study on a garden terrace that closes the views of the nearby built area, and opens them to the city on the east and sunsets on the west. Within this garden are perforations that bring in natural light to the intimate spaces of the master bedroom.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The construction system is based on polystyrene panel walls clad by exposed concrete cast in place, which gives high quality thermal and acoustic characteristics, avoiding the use of mechanical means for climate comfort, setting a materiality complemented by natural exposed elements such as wood or marble.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Xafix House / Arkylab" [Casa Xafix / Arkylab] 04 May 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/502388/xafix-house-arkylab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.