the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Italy
  5. MIDE architetti
  6. 2013
  7. Temporary School Gymnasium / MIDE architetti + Paolo Didonè

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Temporary School Gymnasium / MIDE architetti + Paolo Didonè

  • 01:00 - 3 May, 2014
Temporary School Gymnasium / MIDE architetti + Paolo Didonè
Temporary School Gymnasium / MIDE architetti  + Paolo Didonè, © Alessandra Bello
© Alessandra Bello

© Alessandra Bello © Alessandra Bello © Alessandra Bello © Alessandra Bello + 35

  • Structural Engineers

    Beniamino Didonè, Bruno Gonzato
  • Electrical Systems

    Studio Gasparotto
  • Mechanical Systems

    Riccardo Baggio
  • Fire Safety

    Maurizio Sonda
  • Sole responsible of the proceedings

    Manuela Manenti
  • Director of works

    Paolo Ligori
  • Construction Safety Manager

    Antonio D’Auria
  • General Contractor

    Fiorese s.r.l.
  • Cost

    1 366 270,31 €
  • More Specs Less Specs
© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Text description provided by the architects. Following the 2012 earthquake that struck Emilia Romagna a competition was announce to rebuild a destroyed school gymnasium in Massa Finalese.

The site, which is located in the north-east side of a school park, is the border between the urban area and the country side, suggesting the new building to be the new “connecting tool” between these two realities.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The main focus is to create a structure able to soften the urban/country “boundary” and to characterize the whole of the school park as well:

A new identity blooms through contemporary design contributing itself towards a new local architectural language for the post-earthquake restart.

Section
Section

From the ruins of the destruction the new gymnasium is born:

A landmark where the new generations can train and confront themselves and lay the foundations for a better future. The building is extremely simple: a pure volume, almost monolithic with a single big opening that allows the view towards the cultivated fields from the spectators’ seats and from the playing field.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The ancillary spaces, extremely introspective, look out onto a tree-lined patio. The natural elements are the main actors and playing their part in the gymnasium: trees are hugged by the building and become the backdrop of the interior spaces while the cultivated fields, just like a painting, are the scenery of the playing field.

Diagram 6
Diagram 6

The problematic social conditions determined by the dramatic effects caused by the earthquake, and the demands of the competition which required fast construction time and a very low construction cost, have decisively influenced the design choices: a particularly dry construction technology is chosen in order to build up the whole building in only 5 months with a low construction cost while ensuring the achievement of high energy performance.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Temporary School Gymnasium / MIDE architetti + Paolo Didonè" 03 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502224/temporary-school-gymnasium-mide-architetti-paolo-didone/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.