the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. FANARQ
  6. 2013
  7. La Colina / FANARQ + THAA

La Colina / FANARQ + THAA

  • 01:00 - 2 May, 2014
La Colina / FANARQ + THAA
La Colina  /  FANARQ + THAA, © Barry Shapiro
© Barry Shapiro

© Barry Shapiro © Barry Shapiro © Barry Shapiro © Barry Shapiro + 30

  • Architects

    FANARQ, THAA
  • Location

    San Miguel de Allende, Mexico
  • Architect in Charge

    José Antonio Popoca, Felipe Argüelles
  • Area

    928.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Collaborators

    Julian Torres Carpentier, Erick Sakal, Gabriela Sánchez, Pedro Ledesma, Angelica Espinosa
  • Structure

    José Luis Gonzalez
  • Lighting Design

    Miguel Calanchini
  • More Specs Less Specs
© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

Text description provided by the architects. The project is developed under the premise of being a home which is completely accessible for users in wheelchairs, because there are differently abled members in the family that inhabits the house, as well as senior members.

Floor Plan
Floor Plan

The lot area is uneven and bumpy, so the form responds to the topography and to the family requirements by using ramps and bridges as elements that connect the different volumes, placed in the central part of the lot and at different heights according to the topography, emphasizing the view of the natural environment.

© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

There was a particular interest in creating open, comfortable spaces, elements with strong character, gardens and places for deep thought and contemplation, inciting being in touch with nature through large windows, tracks and visual spots.

© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

Traditional materials are brought back, like tepetate (limestone), combining it with contemporary textures like cast concrete and steel.

© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

There are five main volumes in La Colina (A, B, C, D and E).

Scheme
Scheme

Volume A is connected to the street via the parking access. Volume B is the social area. Volume C is comprised with the media room and guest room. Volume D contains the bedrooms, which are connected to volume B by ramps, and, volume E is the main bedroom. The swimming pool is a strong character volume that completes the composition.

© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

A solar energy harvesting system was designed to produce electricity, and to heat water for common usage and for the swimming pool. Also, a rainwater collection system was provided, in an attempt to lower maintenance costs and environmental impact. 

© Barry Shapiro
© Barry Shapiro

The light is also a key protagonist. During the day it floods with life and warmth every space, producing light and shadow effects, creating singular environments; and by night, a special illumination design gives a careful shading to enrich experiences both inside and outside the house.

View the complete gallery

About this office
Cite: "La Colina / FANARQ + THAA" 02 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501956/la-colina-fanarq-thaa/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.