the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. Spain
  5. 2C Arquitectos
  6. 2013
  7. Refurbishment and Extension of the Lonja de Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Refurbishment and Extension of the Lonja de Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos

  • 01:00 - 2 May, 2014
Refurbishment and Extension of the Lonja de Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos
© Santos-Díez
© Santos-Díez
  • Architects

  • Location

    Rúa Porto do Cabo, 36620 Vilanova de Arousa, Pontevedra, Spain
  • Architects in Charge

    Angel Cid, Silvia Diz.
  • Area

    1298.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Santos-Díez © Santos-Díez © Santos-Díez © Santos-Díez + 18

  • Design Team

    Maite Gómez, Cristina Sánchez, Elisa Fernández, María Rodríguez, Carlos Perandones, architects.
  • Structural Engineer

    Jorge Cebreiro
  • Facilities engineering

    GAIA Enxeñería
  • Draftsman

    Marta Boga
  • General Contractor

    Civisglobal S.L.
  • Building Costs

    628.493,47€
© Santos-Díez
© Santos-Díez

Text description provided by the architects. The aim of the project was to extend and transform the building of the fish market, the LONJA de Vilanova de Arousa. This was a building comprising an exhibition and sales hall and a small adjoining administration building. We have tried to seize the opportunity of extending the sales space to provide the market with new features and a more contemporary image appropriate to what we understand should be a semi-industrial building that sets the façade of a town centre on the coast.

Cross Section
Cross Section

We planned to build a new roof that wraps both volumes of the existing building, thus radically changing its morphology and giving it a leading and referential role in the port area of Vilanova. Of particular importance in this regard are the different textures and metallic finishes which offer diverse perceptions depending on the light and distance.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

To do this, a steel structure superimposed on the original plywood structure and a series of reinforced concrete walls that helped shape the new volume were manufactured.

For the roof we decided to use embossed aluminium sheets with continuous joints according to the Kalzip system. The north and south elevations were also clad with the same material, providing thus a continuity that reinforces the definition of the main volume.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

As for the cladding of the two smaller volumes, expanded anodised aluminium sheets were placed on the enclosure that integrates the new and pre-existing factories. The permeability of these sheets keeps the view outside, but avoids direct sunlight inside the market hall and in particular on the fish and seafood exposed for auction. When setting this lining, the format of the expanded sheets and the materialisation and expressiveness of the joints are especially important.

© Santos-Díez
© Santos-Díez

Indoor spaces have been improved by applying a continuous white floor and wall cladding to brighten the area as well as to provide all the attention to sea products set out to buyers and visitors.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

A footbridge of public access runs along the inside of the market hall and enables visitors to know more about the works carried out there without interfering with the activity. Likewise, a new stairway gives access to the terrace beneath the large roof and allows enjoying the view over the Ria. Thus, the Lonja goes from being a purely functional building linked to the sale and auction of shellfish of the Ria to be another element of the urban area facilities, also related to tourist and informative activity.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
2C Arquitectos
Office
Cite: "Refurbishment and Extension of the Lonja de Vilanova de Arousa / 2C Arquitectos " 02 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501825/refurbishment-and-extension-of-the-lonja-de-vilanova-de-arousa-2c-arquitectos/> ISSN 0719-8884